Številke

Bibliografija osebe. Seznam zajema vsa gradiva in ne le tista, kje je oseba mentor.

Doktorska dela (5)

  1. Saša Piskernik: Protimikrobna učinkovitost rastlinskih izvlečkov in vitro in v izbranih živilih
  2. Vasilij Valenčič: Vpliv tehnoloških postopkov na kakovost namiznih oljk Slovenske Istre
  3. Katja Bezek: Preprečevanje filmotvornosti bakterij Campylobacter jejuni na abiotskih površinah ter adhezivnosti in invazivnosti na modelu celičnih linij
  4. Jasna Kovač: Antimicrobial and modulatory activity of selected phytochemicals and epidemiological characteristics of antibiotic resistance in Camylobacter jejuni
  5. Anja Klančnik: Odziv bakterij Campylobacter jejuni na temperaturni in oksidativni stres

Magistrska dela (15)

  1. Eva Sobočan Zajc: Sledenje izvora in širjenja okužbe piščančjega mesa z bakterijami Campylobacter jejuni vzdolž proizvodne verige z metodo MLST (sekvenciranjem multilokusnih zaporedij)
  2. Aleš Ogrinec: Analiza primernosti metod določanja živosti kvasovk med zaporednimi fermentacijami piva
  3. Nataša Bukovec: Določanje sinergističnega učinka kombinacije antibiotikov proti večkratno odpornim sevom bakterije Acinetobacter baumannii
  4. Tina Cvetković: Modulatorji odpornosti bakterij Campylobacter in Staphylococcus v semenih rastline Alpinia katsumadai
  5. Katarina Žnidar: Protimikrobna aktivnost izbranih rastlinskih izvlečkov, eteričnih olj in odpadnih materialov po destilaciji olj
  6. Klemen Saje: Kombinirano delovanje visokega hidrostatskega tlaka in izvlečka timijana (Thymus vulgaris) na zaviranje rasti bakterij vrste Listeria monocytogenes v modelnem živilu
  7. Patricija Zazijal: Vpliv izvlečka in posameznih učinkovin iz plodov rastline Evodia rutaecarpa na tvorbo biofilma bakterij vrste Campylobacter jejuni
  8. Metka Ačko: Verotoksičnost in večkratna odpornost proti antibiotikom bakterij Escherichia coli iz vzorcev živil in vod
  9. Klavdija Žerdoner: Mikrobiota humanega mleka
  10. Katja Jug Novšak: Protimikrobna učinkovitost izvlečkov fenolnih spojin iz grozdnih tropin
  11. Katarina Šimunović: Delovanje [alfa]-pinena na bakterijo Campylobacter jejuni
  12. Neja Jančič: Določitev genetskih sprememb ob zaporedni uporabi kvasovke Saccharomyces pastorianus pri proizvodnji piva
  13. Peter Horvat: Študij interakcije med bakterijama Campylobacter jejuni in Escherichia coli ter njunima bakteriofagoma
  14. Eva Zaletel: Optimizacija pridobivanja bakteriofagov v bioreaktorju
  15. Tina Novak: Protibakterijska in antioksidativna učinkovitost izvlečkov rastlin iz družine ustnatic (Lamiaceae)

Diplomska dela (53)

  1. Urška Ribič: Učinkovitost razkužil na delovnih površinah
  2. Blaž Medja: Mehanizmi odpornosti bakterij Campylobacter jejuni in C. coli proti izbranim antibiotikom
  3. Maja Šikić Pogačar: Vpliv bakterijskega stresa na adhezivnost, invazivnost ter znotrajcelično preživelost in rast bakterij Campylobacter v celičnem modelu makrofagov J774 in celic Caco-2
  4. Ajda Šalej: Stabilnost jogurtovega solatnega preliva
  5. Simon Jesih: Vpliv izbranih vrst kvasovk na rast nitaste glive Botryotinia fuckeliana (de Bary) Whetzel
  6. Mateja Jurada: Morfologija, kultivabilnost in preživelost celic ter izražanje genov flaA in groEL bakterij Campylobacter jejuni v razmerah toplotnega stresa
  7. Mateja Ambrožič: Vpliv inhibitorjev izlivnih črpalk na aktivnost makrolidnih antibiotikov proti bakterijam Campylobacter iz hrane, vode in kliničnih vzorcev
  8. Saša Piskernik: Protimikrobno delovanje ekstraktov rožmarina na bakterije rodu Bacillus in Staphylococcus
  9. Aleksandra Zajc: Preživetje probiotičnih bakterij med fermentacijo in skladiščenjem fermentiranega mleka
  10. Tina Novak: Protimikrobna učinkovitost rastlinskih ekstraktov iz navadnega rička (Camelina sativa)
  11. Jasna Kosmač: Vpliv inhibitorjev izlivnih črpalk na aktivnost žolčnih soli proti bakterijam rodu Campylobacter
  12. Katarina Krajnik: Proučevanje populacij bifidobakterij in laktobacilov v materinem mleku in blatu dojenčka
  13. Valerija Mahorič: Učinek probiotičnih kultur na bakterije Campylobacter jejuni v celičnem modelu prašičjih črevesnih epitelijskih celic
  14. Urška Jelenko: Preživetje sevov vrst Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus in Streptococcus thermophilus v simuliranih pogojih prebavil
  15. Nikolaja Janež: Primerjava procesov za čiščenje plazmidne DNK v terapevtske namene
  16. Helena Paternoster: Določanje bakterij vrst Salmonella enterica in Listeria monocytogenes v živilih s PCR v realnem času
  17. Matija Štrlekar: Vpliv izvlečka rožmarina na toplotno odpornost bakterijskih spor vrste Bacillus cereus in rodu Alicyclobacillus
  18. Nataša Vehar: Fermentacija koncentrirane sirotke z izbranimi laktobacili, osamljenimi iz črevesne sluznice prašičev
  19. Bojana Keser: Protimikrobno delovanje izvlečkov listja in grozdnih kožic vinske trte (Vitis vinifera L.) na patogene bakterije živil
  20. Ana Anita Matić: Kontaminacija živil z bakterijami vrste Staphylococcus aureus
  21. Tjaša Sernel: Ugotavljanje deklariranih bakterij v probiotičnih prehranskih dopolnilih na slovenskem trgu
  22. Vanja Uhan: Ugotavljanje kritičnih kontrolnih točk za analizo mikrobioloških tveganj v klavnici perutnine
  23. Tadeja Kocmur: Optimizacija metode mPCR za sočasno določanje bakterij rodu Salmonella in vrste Listeria monocytogenes
  24. Monika Šporin: Genetska variabilnost gena cmeB pri bakterijah vrst Campylobacter jejuni in Campylobacter coli
  25. Tina Tušar: Ugotavljanje kritičnih kontrolnih točk v klavnici in pakirnici piščančjega mesa in izdelkov
  26. Tjaša Kapel: Odpornost proti antibiotikom pri bakterijah Campylobacter jejuni in Campylobacter coli iz živil, okolja in bolnikov
  27. Maja Primožič: Vpliv uživanja antibiotikov v kombinaciji s probiotičnim pripravkom na mikrobiološko sestavo blata odraslih
  28. Andreja Petan: Protimikrobno delovanje rastlinskih fenolnih izvlečkov na antibiotsko odporne in občutljive seve bakterij rodov Campylobacter in Staphylococcus
  29. Mojca Vek: Optimizacija metod odkrivanja in shranjevanja termotolerantnih bakterij rodu Campylobacter v rutinskem laboratoriju
  30. Vesna Vogrič: Vpliv temperature na medcelično signaliziranje s ComX pri bakteriji Bacillus subtilis
  31. Nina Hostnik: Protimikrobno delovanje izbranih eteričnih olj in njihovih sestavin na mikotoksigene plesni
  32. Daniela Petek: Tipizacija bakterij Campylobacter jejuni na osnovi multilokusnih zaporedij (MLST)
  33. Sanja Podržaj: Protibakterijska učinkovitost različnih vrst medu na parodontopatogene bakterije in ustne streptokoke
  34. Daša Kavka: Učinek probiotičnih bakterij na adhezivnost in invazivnost bakterij Campylobacter jejuni v celičnem modelu piščančjih in prašičjih črevesnih epitelijskih celic
  35. Maja Markič: Uporaba avtohtone starterske kulture v izdelavi tradicionalnega sira
  36. Leon Kejžar: Dinamika porabe glukoze ter produkcija mlečne kisline in bakteriocinov med gojenjem Lactobacillus gasseri K7
  37. Marko Blažič: Vpliv rastlinskih ekstraktov na produkcijo mikotoksinov pri nitastih glivah
  38. Katarina Hlebanja: Vpeljava sistema HACCP v sirarski obrat dnevne predelave 600 litrov mleka
  39. Neda Lazić: Protimikrobna učinkovitost ekstraktov iz listov in storžkov hmelja (Humulus lupulus L.)
  40. Luka Križman: Vpliv dodatka rožičeve moke na mikrobiološke, kemijske in senzorične lastnosti brezglutenskega ajdovega kruha
  41. Sonja Levstek: Zavedanje in znanje slovenskih potrošnikov in delavcev v perutninski industriji o mikrobiološkem tveganju pri pripravi piščančjega mesa
  42. Anja Čuk: Antioksidativna in protimikrobna učinkovitost izvlečkov fenolnih spojin iz bazilike (Ocimum basilicum) in timijana (Thymus citriodorus)
  43. Mateja Ciringer: Ugotavljanje koncentracije in velikosti virusnih delcev z metodo sledenja nanodelcem (NTA)
  44. Živa Lavriša: Vpliv okoljskih dejavnikov na bakterije Campylobacter jejuni NCTC 11168 in izbrane mutante
  45. Nada Kuk: Opis in ugotavljanje ustreznosti probiotičnih mlečnih izdelkov na slovenskem trgu
  46. Ivana Basić: Protimikrobno delovanje ekstraktov rožmarina na bakterije rodu Campylobacter
  47. Janja Zorko: Ugotavljanje ustreznosti probiotičnih pripravkov za ljudi
  48. Sebastjan Ledinek: Določanje bakterij vrst Salmonella enterica in Listeria monocytogenes s PCR v realnem času
  49. Anja Palman: Toksigenost sevov bakterije vrste Bacillus cereus iz živil
  50. Aleksandra Gornik: Protimikrobno in modulatorno delovanje izbranih rastlinskih ekstraktov in čistih fenolnih spojin pri bakterijah Campylobacter jejuni
  51. Jasna Kovač: Molekularna identifikacija in tipizacija bakterij Campylobacter jejuni iz različnih virov ter njihova odpornost proti antibiotikom
  52. Tjaša Frangež: Vpliv vrste vzorcev, obogatitve in metode odkrivanja na učinkovitost detekcije termotolerantnih bakterij rodu Campylobacter
  53. Miha Bordon: Ocena uporabnosti metod za molekularno tipizacijo mikrobnih združb iz prebavnega trakta pitovnih piščancev

Druga dela (36)

  1. Katarina Šimunović, Dina Ramić, Changyun Xu, Sonja Smole Možina: Modulation of Campylobacter jejuni motility, adhesion to polystyrene surfaces, and invasion of INT407 cells by quorum-sensing inhibition
  2. Anja Klančnik, Ivana Gobin, Barbara Jeršek, Sonja Smole Možina, Darinka Vučković, Magda Tušek-Žnidarič, Maja Abram: Adhesion of Campylobacter jejuni is increased in association with foodborne bacteria
  3. Anja Klančnik, Katarina Šimunović, Jasna Kovač, Orhan Sahin, Zuowei Wu, Darinka Vučković, Maja Abram, Qijing Zhang, Sonja Smole Možina: The anti-Campylobacter activity and mechanisms of pinocembrin action
  4. Vita Rozman, Bojana Bogovič Matijašić, Sonja Smole Možina: Antimicrobial resistance of common zoonotic bacteria in the food chain
  5. Ajda Kunčič, Franz Bucar, Sonja Smole Možina: Rhodiola rosea reduces intercellular signaling in Campylobacter jejuni
  6. Ilja Gasan Osojnik Črnivec, Mihaela Skrt, Danijela Šeremet, Meta Sterniša, David Farčnik, Erna Štrumbelj, Aleš Poljanšek, Nika Cebin, Lea Pogačnik da Silva, Sonja Smole Možina, Miha Humar, Draženka Komes, Nataša Poklar Ulrih: Waste streams in onion production
  7. Anja Klančnik, Katarina Šimunović, Meta Sterniša, Dina Ramić, Sonja Smole Možina, Franz Bucar: Anti-adhesion activity of phytochemicals to prevent Campylobacter jejuni biofilm formation on abiotic surfaces
  8. Tereza Stachurová, Kateřina Malachová, Jaroslav Semerád, Meta Sterniša, Zuzana Rybková, Sonja Smole Možina: Tetracycline induces the formation of biofilm of bacteria from different phases of wastewater treatment
  9. Dina Ramić, Franz Bucar, Urban Kunej, Iztok Dogša, Anja Klančnik, Sonja Smole Možina: Antibiofilm potential of Lavandula preparations against Campylobacter jejuni
  10. Dina Ramić, Blaž Jug, Katarina Šimunović, Magda Tušek-Žnidarič, Urban Kunej, Nataša Toplak, Minka Kovač, Marjorie Fournier, Polona Jamnik, Sonja Smole Možina, Anja Klančnik: The role of luxS in Campylobacter jejuni beyond intercellular signaling
  11. Sonja Smole Možina, Anže Lenček, Barbara Jeršek: Vrednotenje metode PCR za sočasno določanje bakterij rodu Salmonella in vrste Listeria monocytogenes v živilih
  12. Katarina Šimunović, Orhan Sahin, Andi Erega, Polonca Štefanič, Qijing Zhang, Ines Mandić-Mulec, Sonja Smole Možina, Anja Klančnik: Bacillus subtilis PS-216 spores supplemented in broiler chicken drinking water reduce Campylobacter jejuni colonization and increase weight gain
  13. Sanja Potrč, Lidija Fras Zemljič, Meta Sterniša, Sonja Smole Možina, Olivija Plohl: Development of biodegradable whey-based laminate functionalised by chitosan-natural extract formulations
  14. Anja Klančnik, Sonja Smole Možina, Katarina Šimunović, Jasna Kovač, Zuowei Wu, Franz Bucar, Qijing Zhang: Antibiotic resistance modulation and modes of action of (-)-[alpha]-pinene in Campylobacter jejuni
  15. Jasna Kovač, Neža Čadež, Beatrix Stessl, Kerstin Stingl, Igor Gruntar, Matjaž Ocepek, Marija Trkov, Martin Wagner, Sonja Smole Možina: High genetic similarity of ciprofloxacin-resistant Campylobacter jejuni in central Europe
  16. Valentina Malin, Ivona Elez-Garofulić, Maja Repajić, Zoran Zorić, Sandra Pedisić, Meta Sterniša, Sonja Smole Možina, Verica Dragović-Uzelac: Phenolic characterization and bioactivity of fennel seed (Foeniculum vulgare Mill.) extracts isolated by microwave-assisted and conventional extraction
  17. Barbara Jeršek: Higiena živil
  18. Selma Uzunović, Sonja Smole Možina: Campylobacter infections in Zenica-Doboj Canton, Bosnia and Herzegovina - a story
  19. Peter Raspor, Sonja Smole Možina: New technologies raise new microbiology problems and the search for new food safety solutions
  20. Ivona Elez-Garofulić, Valentina Malin, Maja Repajić, Zoran Zorić, Sandra Pedisić, Meta Sterniša, Sonja Smole Možina, Verica Dragović-Uzelac: Phenolic profile, antioxidant capacity and antimicrobial activity of nettle leaves extracts obtained by advanced extraction techniques
  21. Katarina Šimunović, Franz Bucar, Anja Klančnik, Francesco Pompei, Antonello Paparella, Sonja Smole Možina: In vitro effect of the common culinary herb winter savory (Satureja montana) against the infamous food pathogen Campylobacter jejuni
  22. Ruoyi Hao, Bakht Ramin Shah, Meta Sterniša, Sonja Smole Možina, Jan Mráz: Development of essential oil-emulsion based coating and its preservative effects on common carp
  23. Katarina Šimunović, Julia Solnier, Fabian Alperth, Olaf Kunert, Sonja Smole Možina, Franz Bucar: Efflux pump inhibition and resistance modulation in Mycobacterium smegmatis by Peucedanum ostruthium and its coumarins
  24. Sanja Potrč, Meta Sterniša, Sonja Smole Možina, Maša Knez Hrnčič, Lidija Fras Zemljič: Bioactive characterization of packaging foils coated by chitosan and polyphenol colloidal formulations
  25. Barbara Jeršek, Tamara Majstorović, Nataša Klun, Sonja Smole Možina: Impact of enrichment medium on PCR-based detection of Listeria monocytogenes in food
  26. Katarina Šimunović, Polonca Štefanič, Anja Klančnik, Andi Erega, Ines Mandić-Mulec, Sonja Smole Možina: Bacillus subtilis PS-216 antagonistic activities against Campylobacter jejuni NCTC 11168 are modulated by temperature, oxygen, and growth medium
  27. Katarina Šimunović, Sandra Zajkoska, Katja Bezek, Anja Klančnik, Darja Barlič-Maganja, Sonja Smole Možina: Comparison of Campylobacter jejuni slaughterhouse and surface-water isolates indicates better adaptation of slaughterhouse isolates to the chicken host environment
  28. Mateja Ambrožič, Andreja Kukec, Mojca Jevšnik, Sonja Smole Možina, Peter Raspor: Food safety expertise among professional food handlers and consumers related to foodborne viruses
  29. Barbara Jeršek: Food hygiene
  30. Živilstvo in prehrana med tradicijo in inovacijo
  31. Dina Ramić, Anja Klančnik, Sonja Smole Možina, Iztok Dogša: Elucidation of the AI-2 communication system in the food-borne pathogen Campylobacter jejuni by whole-cell-based biosensor quantification
  32. Andi Erega, Polonca Štefanič, Tjaša Danevčič, Sonja Smole Možina, Ines Mandić-Mulec: Impact of Bacillus subtilis antibiotic bacilysin and Campylobacter jejuni efflux pumps on pathogen survival in mixed biofilms
  33. Anna Jánosity, József Baranyi, Botond Bendegúz Surányi, Sonja Smole Možina, Andrea Taczman-Brückner, Gabriella Kiskó, Anja Klančnik: Estimating the optimal efflux inhibitor concentration of carvacrol as a function of the bacterial physiological state
  34. Meta Sterniša, Urška Gradišar Centa, Aljaž Drnovšek, Maja Remškar, Sonja Smole Možina: Pseudomonas fragi biofilm on stainless steel (at low temperatures) affects the survival of Campylobacter jejuni and Listeria monocytogenes and their control by a polymer molybdenum oxide nanocomposite coating
  35. Miha Ravbar, Ajda Kunčič, Lev Matoh, Sonja Smole Možina, Martin Šala, Andraž Šuligoj: Controlled growth of ZnO nanoparticles using ethanolic root extract of Japanese knotweed
  36. Saša Piskernik, Miha Jeršek, Anja Klančnik, Sonja Smole Možina, Franz Bucar, Barbara Jeršek: Chemical composition and antimicrobial activity of essential oils made from Lavandula x intermedia from Hvar (Croatia)