izpis_h1_title_alt

Bacillus subtilis PS-216 antagonistic activities against Campylobacter jejuni NCTC 11168 are modulated by temperature, oxygen, and growth medium
ID Šimunović, Katarina (Avtor), ID Štefanič, Polonca (Avtor), ID Klančnik, Anja (Avtor), ID Erega, Andi (Avtor), ID Mandić-Mulec, Ines (Avtor), ID Smole Možina, Sonja (Avtor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (2,65 MB)
MD5: A37BCA829C7D388ADF1E56B98C0040C9
URLURL - Izvorni URL, za dostop obiščite https://www.mdpi.com/2076-2607/10/2/289 Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
As the incidence of Campylobacter jejuni and campylobacteriosis grows, so does the need for a better understanding and control of this pathogen. We studied the interactions of C. jejuni NCTC 11168 and a potential probiotic, Bacillus subtilis PS-216, in cocultures at different starting ratios and temperatures (20 °C, 37 °C, 42 °C), under different atmospheres (aerobic, microaerobic), and in different growth media (Mueller–Hinton, chicken litter medium, chicken intestinal-content medium). Under microaerobic conditions, B. subtilis effectively inhibited the growth of C. jejuni at 42 °C (log reduction, 4.19), even when C. jejuni counts surpassed B. subtilis by 1000-fold in the starting inoculum. This inhibition was weaker at 37 °C (log reduction, 1.63), while no impact on CFUs was noted at 20 °C, which is a temperature nonpermissive of C. jejuni growth. Under aerobic conditions, B. subtilis supported C. jejuni survival. B. subtilis PS-216 inhibited the growth of C. jejuni in sterile chicken litter (4.07 log reduction) and in sterile intestinal content (2.26 log reduction). In nonsterile intestinal content, B. subtilis PS-216 was able to grow, to a lesser extent, compared to Mueller–Hinton media, still showing potential as a chicken probiotic that could be integrated into the chicken intestinal microbiota. This study showed the strong influence of environmental parameters on the variability of C. jejuni and B. subtilis interactions. Furthermore, B. subtilis PS-216 antagonism was strongest against C. jejuni NCTC 11168 under conditions that might represent conditions in the chicken environment (42 °C, microaerobic atmosphere, chicken litter medium).

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:Campylobacter jejuni, Bacillus subtilis PS-216, bacterial interaction, C. jejuni reduction, chicken intestinal content, chicken litter medium
Vrsta gradiva:Članek v reviji
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Status publikacije:Objavljeno
Različica publikacije:Objavljena publikacija
Leto izida:2022
Št. strani:14 str.
Številčenje:Vol. 10, iss. 2, art. 289
PID:20.500.12556/RUL-137027 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:579.22/.26:579.67
ISSN pri članku:2076-2607
DOI:10.3390/microorganisms10020289 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:95195139 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:30.05.2022
Število ogledov:523
Število prenosov:76
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Microorganisms
Skrajšan naslov:Microorganisms
Založnik:MDPI AG
ISSN:2076-2607
COBISS.SI-ID:523277081 Povezava se odpre v novem oknu

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:01.02.2022

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:patogeni mikroorganizmi, bakterijske interakcije, inhibicija rasti, perutnina, prebavni trakt

Projekti

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:J4-7637
Naslov:Raziskave socialnih interakcij v biotehnološko in medicinsko pomembnih mikrobnih biofilmih

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:J4-2542
Naslov:Mikrobne interakcije kot temelj biokontrole bakterij Campylobacter jejuni

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P4-0116
Naslov:Mikrobiologija in biotehnologija živil in okolja

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj