Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Po članicah UL
Deleži
Največkrat
Datoteke
Letna poročila
Mentorstva
Osnovno
Bibliografija
Objave zaključnih del
Top ključne besede
Pojavnost ključnih besed
Komentorji
Bibliografija osebe. Seznam zajema vsa gradiva in ne le tista, kje je oseba mentor.
Doktorska dela (5)
Tinkara Vardjan:
Proučevanje funkcionalnih učinkov kefiranogenih laktobacilov in kefirana
Primož Treven:
Vpliv probiotikov na mikrobioto mlečne žleze in mleka
Anja Mavrič:
Vpliv seva Lactobacillus gasseri K7 in njegovih bakteriocinov na črevesno barierno funkcijo in vnetni odziv in vitro
Biljana Hacin:
Mehanizmi probiotičnega delovanja izbranih laktobacilov človeškega in živalskega izvora
Metoda Zorič Peternel:
Aktivnost bakteriocinskih kompleksov sevov Lactobacillus gasseri K7 in Lactobacillus gasseri LF221 v različnih ekspresijskih sistemih
Magistrska dela (7)
Matjaž Boštar:
Vpliv kefirja na črevesno mikrobno združbo in kancerogenezo eksperimentalno induciranih črevesnih tumorjev na podganah
Špela Bužinel:
Uživanje dokozaheksaenojske kisline pred in med nosečnostjo ter v obdobju dojenja
Urška Škorjanc:
Kolostrum kot vir mlečnokislinskih bakterij in bifidobakterij za novorojenca
Gašper Jančigaj:
Primerjava sistemov umerjanja inštrumentov za določanje števila somatskih celic v mleku
Tatjana Berčič:
Senzorični in prehranski parametri kakovosti sušene klobase z dodatkom probiotika in prebiotika
Damjan Žerjav:
Izolacija in identifikacija metabolitov nitrendipina, famciklovirja, raloksifena in verapamila po koinkubaciji z izbranimi sevi mlečnokislinskih bakterij
Aleksandra Snedec:
Vpliv probiotikov na maso miši in njihovih mladičev
Diplomska dela (52)
Ksenja David:
Uvajanje in optimizacija metode za določanje CoQ10 v mleku in mlečnih izdelkih
Kristina Ogorevc:
Tržno vrednotenje tradicionalnih sirov v Sloveniji
Rok Cankar:
Peptidni inhibitorji angiotenzinske konvertaze v fermentiranem mleku
Aleksandra Zajc:
Preživetje probiotičnih bakterij med fermentacijo in skladiščenjem fermentiranega mleka
Barbara Berlec:
Priprava ACE-inhibitornih hidrolizatov iz fermentiranega mleka
Jana Berlec:
Ugotavljanje bioaktivnih peptidov s protimikrobno aktivnostjo v fermentiranem mleku
Katarina Krajnik:
Proučevanje populacij bifidobakterij in laktobacilov v materinem mleku in blatu dojenčka
Andraž Štrekelj:
Vsebnost trans maščobnih kislin v materinem mleku
Simona Šeruga:
Odnos potrošnikov do funkcionalne hrane
Valerija Mahorič:
Učinek probiotičnih kultur na bakterije Campylobacter jejuni v celičnem modelu prašičjih črevesnih epitelijskih celic
Urška Jelenko:
Preživetje sevov vrst Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus in Streptococcus thermophilus v simuliranih pogojih prebavil
Janja Ručna:
Ugotavljanje prisotnosti kvasovk, plesni in aflatoksina M1 v mleku in mlečnih izdelkih
Gašper Vozel:
Stabilnost populacije laktobacilov in kvasovk v kefirnem zrnu in kefirju
Maja Kekec:
Uživanje probiotikov med nosečnicami in doječimi materami v Sloveniji
Petra Gluhar Potočar:
Vpliv različnih dejavnikov na pojavnost alergij pri dojenih otrocih
Maruša Borovšak:
Povezanost adhezivnosti in agregativnosti sevov bakterije Campylobacter jejuni
Eva Grohar:
Kemijske in mikrobiološke značilnosti avtohtonih slovenskih ovčjih sirov
Anja Dular:
Označevalni geni probiotičnega seva bakterije Bacillus subtilis KBL-001 - orodje za zagotavljanje kakovosti ter zaščito industrijske lastnine
Diana Paveljšek:
Identifikacija in primerjava vrst mlečnokislinskih bakterij v tradicionalnih ovčjih sirih s področja zahodnega Balkana
Ana Kralj:
Protimikrobne lastnosti in ß-galaktozidazna aktivnost streptokokov in laktobacilov, osamljenih iz tradicionalnih jogurtov
Denis Martinšek:
Vpliv zaščitnih snovi na preživetje seva Lactobacillus gasseri K7 med liofilizacijo in skladiščenjem
Nada Kuk:
Opis in ugotavljanje ustreznosti probiotičnih mlečnih izdelkov na slovenskem trgu
Janja Zorko:
Ugotavljanje ustreznosti probiotičnih pripravkov za ljudi
Šarlota Vukovac:
Vpliv količine soli v poltrdih sirih na razvoj starterske kulture
Mojca Voljč:
Maščobnokislinska sestava mleka in ocena oskrbe slovenskih porabnikov z maščobnimi kislinami iz mleka in mlečnih izdelkov
Martina Urbanc Nartnik:
Analiza pogostnosti okužb vimenskih četrti krav v obdobju presuševanja
Blaž Štefančič:
Vpliv dejavnikov okolja na mlečnost in sestavo mleka krav na paši
Barbara Špalir:
Kakovost mleka iz mlekomatov
Mateja Škedelj:
Poznavanje in razumevanje izraza probiotik pri potrošniku
Ina Sulič:
Vsebnost soli v poltrdih sirih
Irena Aluz:
Analiza prispevkov Časopisne hiše Delo o vegetarijanstvu
Monika Antalašić:
Učinkovitost uporabe hitre imunoencimske metode (E.L.I.S.A) za odkrivanje potvorb ovčjega mleka s kravjim mlekom
Simona Bagar:
Zaznavanje in razumevanje prehranskih in zdravstvenih trditev pri mlajših slovenskih potrošnikih
Gregor Briški:
Uporabnost aparata DCC za ugotavljanje števila somatskih celic na terenu
Sonja Cencelj:
Količina kalcija v mehkem siru v odvisnosti od pH vrednosti sirnine pred soljenjem
Simona Čampa:
Ex vivo vezava probiotikov na črevesno sluznico tankega črevesa prašičev in tekmovanje z E. coli O8:K88
Laura Debevc:
Opis posebnih značilnosti slovenskih tradicionalnih sirov in določanje ACE-inhibitornih peptidov v siru tolminc in bovškem siru
Marina Furlič:
Sestava in posebnosti kobiljega mleka
Katarina Hriberšek:
Mlečnost in sestava mleka slovenske srnaste pasme koz
Nataša Jošt Alagić:
Analiza rezultatov kontrole prireje nleka na družinski kmetiji v letih 2001 - 2006
Grega Juhant:
Opis postopka izdelave sira Mohant - sir z geografskim poreklom
Urška Jurca:
Maščobnokislinska sestava sirov v Sloveniji
Marjeta Klemenčič Burnik:
Primerjava senzorične ocene jogurtov trgovinske in proizvajalčeve blagovne znamke
Alenka Komat:
Ugotavljanje prisotnosti listerij v surovem mleku in sirih izdelanih iz surovega mleka
Gregor Kovač:
Zaznana kakovost senenega mleka in razumevanje izraza seneno mleko
Mitja Kozamernik:
Določitev kontrolnih in kritičnih kontrolnih točk z analizo tveganja v proizvodnji jogurta
Petra Mihovec:
Ugotavljanje mikrobiološke kakovosti surovega mleka s standardnimi metodami inpostopkom rida R count
Lara Milošević:
Ugotavljanje ustreznosti probiotičnih krmnih dodatkov
Blažka Muha:
Uporaba imunokromatografskega testa za hitro odkrivanje prisotnosti kravjega mleka v ovčjem in kozjem mleku ter sirih
Rok Novak:
Maščobnokislinska sestava kraškega ovčjega sira
Teja Podoreh:
Izvajanje tehnološkega postopka izdelave Tolminca, sira z geografskim poreklom
Simon Ražman:
Vpliv sevov Lactobacillus gasseri LF221 in K7 na morfometrične parametre resic in sestavo mikrobne združbe tankega črevesja pri odstavljenih pujskih
Druga dela (16)
Irena Rogelj, Bojana Bogovič Matijašić:
Functional dairy products - from traditional to modern biotechnology
Tudi navadni jogurt je zelo dobro živilo
Sabina Fijan, Anita Frauwallner, László Varga, Tomaž Langerholc, Irena Rogelj, Mateja Lorber, Peter Lewis, Petra Povalej Bržan:
Health professionals' knowledge of probiotics
Manuela Čitar, Biljana Hacin, Mateja Štempelj, Jernej Dolinšek, Irena Rogelj, Bojana Bogovič Matijašić, Mojca Narat, Gorazd Tompa:
Human intestinal mucosa-associated Lactobacillus and Bifidobacterium strains with probiotic properties modulate IL-10, IL-6 and IL-12 gene expression in THP-1 cells
Petra Mohar Lorbeg, Tanja Obermajer, Irena Rogelj, Gorazd Tompa, Bojana Bogovič Matijašić, Primož Treven, Luka Lipoglavšek:
Colostrum of healthy Slovenian mothers: microbiota composition and bacteriocin gene prevalence
Tanja Kunej, Simon Horvat, Janez Salobir, Blaž Stres, Špela Mikec, Tomaž Accetto, Gorazd Avguštin, Bojana Bogovič Matijašić, Angela Cividini, Andreja Čanžek Majhenič, Marko Čepon, Leon Deutsch, Ida Djurdjevič, Emil Erjavec, Gregor Gorjanc, Antonija Holcman, Dušanka Jordan, Luka Juvančič, Stane Kavčič, Ajda Kermauner, Marija Klopčič, Tina Kocjančič, Milena Kovač, Aleš Kuhar, Andrej Lavrenčič, Jakob Leskovec, Alenka Levart, Špela Malovrh, Romana Marinšek-Logar, Petra Mohar Lorbeg, Mojca Narat, Tanja Obermajer, Diana Paveljšek, Tatjana Pirman, Klemen Potočnik, Ilona Rac, Vida Rezar, Irena Rogelj, Mojca Simčič, Aleš Snoj, Simona Sušnik Bajec, Tanja Šumrada, Dušan Terčič, Primož Treven, Maša Vodovnik, Manja Zupan Šemrov, Jaka Žgajnar, Silvester Žgur, Peter Dovč:
How can we advance integrative biology research in animal science in 21st century?
Petra Mohar Lorbeg, Andreja Čanžek Majhenič, Irena Rogelj:
Evaluation of different primers for PCR-DGGE analysis of cheese-associated enterococci
Bojana Bogovič Matijašić, Tanja Obermajer, Irena Rogelj:
Quantification of Lactobacillus gasseri, Enterococcus faecium and Bifidobacterium infantis in a probiotic OTC drug by Real-time PCR
Tomislav Pogačić, Dubravka Samaržija, Viviana Corich, Maura D'Andrea, Dafni-Maria Kagkli, Alessio Giacomini, Andreja Čanžek Majhenič, Irena Rogelj:
Microbiota of Karakačanski skakutanac, an artisanal fresh sheep cheese studied by culture-independent PCR-ARDRA and PCR-DGGE
Metoda Zorič Peternel, Andreja Čanžek Majhenič, Helge Holo, Ingolf Nes, Zhian Salehian, Aleš Berlec, Irena Rogelj:
Wide-inhibitory spectra bacteriocins produced by Lactobacillus gasseri K7
Rok Novak, Bojana Bogovič Matijašić, Dušan Terčič, Matjaž Červek, Gregor Gorjanc, Antonija Holcman, Alenka Levart, Irena Rogelj:
Effects of two probiotic additives containing Bacillus spores on carcass characteristics, blood lipids and cecal volatile fatty acids in meat type chickens
Gorazd Tompa, Aire Laine, Anne Pihlanto, Hannu Korhonen, Irena Rogelj, Pertti Marnila:
Chemiluminescence of non-differentiated THP-1 promocytes
Bojana Bogovič Matijašić, Metoda Zorič Peternel, Irena Rogelj:
Ugotavljanje deklariranih bakterij v probiotičnih prehranskih dopolnilih in zdravilih na slovenskem trgu
Rok Novak, Bojana Bogovič Matijašić, Irena Rogelj:
Ugotavljanje števila probiotičnih mikroorganizmov v krmnih mešanicah
Gorazd Tompa, Robert Susič, Irena Rogelj, Matevž Pompe:
Cryotrap/SPME/GC/MS method for profiling of monoterpenes in cheese and their clustering according to geographic origin
Diana Paveljšek, Karolina Ivičak-Kocjan, Primož Treven, Mojca Benčina, Roman Jerala, Irena Rogelj:
Distinctive probiotic features share common TLR2-dependent signalling in intestinal epithelial cells