izpis_h1_title_alt

Ugotavljanje vzrokov nastajanja odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano
ID Orehar, Anja (Avtor), ID Osojnik Črnivec, Ilja Gasan (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (2,71 MB)
MD5: AC6794983F1AE26261B7245FCF97E973
.pdfPDF - Priloga, prenos (450,24 KB)
MD5: 414296EAD7A353CF970CFDD6D3009C98

Izvleček
Odpadna hrana in izgube hrane nastajajo v vseh členih verige preskrbe s hrano od primarne pridelave do potrošnika. To predstavlja stroškovni in družbeni problem ter vpliva na okolje. Vzroki, zaradi katerih odpadna hrana nastaja, so različni in so opisani v diplomskem delu skupaj z drugimi področji, kot so pristopi preučevanja vzrokov nastajanja, sestava odpadne hrane, ukrepi za zmanjšanje in načini ravnanja z izgubami hrane in odpadno hrano. Osredotočili smo se predvsem na člene pred končnim potrošnikom. Izvedli smo intervjuje z deležniki iz različnih sektorjev, ki smo jih vprašali o vzrokih, izzivih, stroških in podpornem okolju, vezanem na odpadno hrano ter o doniranju hrane. S pomočjo odgovorov smo predstavili glavne vzroke za nastajanje odpadne hrane ter druge ugotovitve, povezane s to tematiko, specifično za vsak člen. Podajamo tudi ustrezne ukrepe, ki bi pripomogli k zmanjšanju oziroma preprečevanju nastajanja odpadne hrane.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:odpadna hrana, prehranska veriga, izgube hrane, zavržena hrana, donirana hrana, vzroki, ukrepi
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:[A. Orehar]
Leto izida:2024
PID:20.500.12556/RUL-159195 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:628.4.032:641.1
COBISS.SI-ID:200480003 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:03.07.2024
Število ogledov:103
Število prenosov:10
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Identifying the causes of food waste occurrence in the food supply chain
Izvleček:
Food waste and losses occur at every stage of the food supply chain, from primary production to the consumer. This presents both economic and social challenges and has environmental impacts. The causes of food waste are diverse and are detailed in the thesis, along with other areas, such as approaches to studying the causes, the composition of food waste, measures for reduction, and methods for managing food losses and waste. Our focus has primarily been on the stages before reaching the final consumer. We conducted interviews with stakeholders from various sectors, questioning them about the causes, challenges, costs, and the supportive environment related to food waste, as well as food donation. Based on the responses, we presented the main causes of food waste generation and other findings related to this issue specific to each stage. Additionally, we propose relevant measures that could contribute to reducing or preventing food waste.

Ključne besede:food waste, food supply chain, food losses, food leftovers, donated food, causes, measures

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj