Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Podrobno
Površinska energija in omočljivost materialov za pripravo hrane
ID
Senica, Tine
(
Avtor
),
ID
Polajnar, Marko
(
Mentor
)
Več o mentorju...
,
ID
Kalin, Mitjan
(
Komentor
)
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(1,77 MB)
MD5: 24ACCD49415CE20AD7161F6459C71081
Galerija slik
Izvleček
V okviru zaključne naloge smo proučevali interakcije med različnimi tekočinami in materiali, ki se pogosto uporabljajo v kuhinjskih pripomočkih. S pomočjo analiz površinske energije, omočljivosti in topografije smo podrobno raziskali ključne lastnosti teh materialov. Posebej smo se osredotočili na različne lastnosti, kot sta hidrofobnost in hidrofilnost, ki sta bili najbolj izraziti pri teflonski prevleki in emajlu. Jeklo je pokazalo enakomerno omočljivost z oljem in vodo, plastika pa se je bolj omočila z vodo. Topografska analiza je potrdila, da topografija površine materialov, kot sta gladkost emajlirane prevleke in hrapavost keramike, močno vpliva na njihovo omočljivost. Naše ugotovitve prinašajo vpogled v optimizacijo materialov za uporabo v kuhinjskih pripomočkih in odpirajo možnosti za nadaljnje raziskave s ciljem izboljšanja industrijskih aplikacij.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
površinska energija
,
omočljivost površin
,
kot omočljivosti
,
dinamična omočljivost
,
histereza kontaktnega kota
,
topografija površine
Vrsta gradiva:
Zaključna naloga
Tipologija:
2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:
FS - Fakulteta za strojništvo
Kraj izida:
Ljubljana
Založnik:
[T. Senica]
Leto izida:
2023
Št. strani:
XI, 36 str.
PID:
20.500.12556/RUL-149011
UDK:
620.1:531.78:544.722.3(043.2)
COBISS.SI-ID:
171161347
Datum objave v RUL:
02.09.2023
Število ogledov:
542
Število prenosov:
107
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
SENICA, Tine, 2023,
Površinska energija in omočljivost materialov za pripravo hrane
[na spletu]. Diplomsko delo. Ljubljana : T. Senica. [Dostopano 26 april 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=149011
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
The surface energy and wettability of materials for food preparation
Izvleček:
In this work interactions between various liquids and materials commonly used in kitchen utensils were examined. Analyzing surface energy, wettability, and topography, we thoroughly investigated the key properties of these materials. We particularly focused on distinct properties, such as hydrophobicity and hydrophilicity, which were most pronounced in the Teflon coating and enamel. Steel demonstrated uniform wettability with both oil and water, whereas plastic showed a better wettability with water. The topographic analysis confirmed that the surface structure of materials, like the smoothness of the enameled coating and the roughness of ceramics, significantly influences their wettability. Our findings offer insights into the optimization of materials for kitchen appliances and open up opportunities for further research aimed at enhancing industrial applications.
Ključne besede:
surface energy
,
surface wettability
,
contact angle
,
dynamic wetting
,
contact angle hysteresis
,
surface topography
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Dynamic measurements using FDM 3D-printed embedded strain sensors
Upgrading the printing quality of budged FDM 3D printer
Quality of polycarbonate joint welded with resistive wire
System for automatic removal of products from a 3D printer
Mechanical properties of 3D printed part from PLA material
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Analysis of the influence of the charging system on the performance by downsizing tgdi engine
ANALYSIS OF THE INFLUENCE OF ROAD ACCESS POINTS DENSITY TO TRAFFIC SAFETY
From idea to innovation with use of appropriate technologies
The influence of binder type on the properties of 3d printed polymer bonded magnets
PREPARING MODELS FOR 3D - PRINTING
Nazaj