izpis_h1_title_alt

Površinska energija in omočljivost materialov za pripravo hrane
ID Senica, Tine (Avtor), ID Polajnar, Marko (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, ID Kalin, Mitjan (Komentor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,77 MB)
MD5: 24ACCD49415CE20AD7161F6459C71081

Izvleček
V okviru zaključne naloge smo proučevali interakcije med različnimi tekočinami in materiali, ki se pogosto uporabljajo v kuhinjskih pripomočkih. S pomočjo analiz površinske energije, omočljivosti in topografije smo podrobno raziskali ključne lastnosti teh materialov. Posebej smo se osredotočili na različne lastnosti, kot sta hidrofobnost in hidrofilnost, ki sta bili najbolj izraziti pri teflonski prevleki in emajlu. Jeklo je pokazalo enakomerno omočljivost z oljem in vodo, plastika pa se je bolj omočila z vodo. Topografska analiza je potrdila, da topografija površine materialov, kot sta gladkost emajlirane prevleke in hrapavost keramike, močno vpliva na njihovo omočljivost. Naše ugotovitve prinašajo vpogled v optimizacijo materialov za uporabo v kuhinjskih pripomočkih in odpirajo možnosti za nadaljnje raziskave s ciljem izboljšanja industrijskih aplikacij.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:površinska energija, omočljivost površin, kot omočljivosti, dinamična omočljivost, histereza kontaktnega kota, topografija površine
Vrsta gradiva:Zaključna naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FS - Fakulteta za strojništvo
Kraj izida:Ljubljana
Založnik:[T. Senica]
Leto izida:2023
Št. strani:XI, 36 str.
PID:20.500.12556/RUL-149011 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:620.1:531.78:544.722.3(043.2)
COBISS.SI-ID:171161347 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:02.09.2023
Število ogledov:181
Število prenosov:42
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:The surface energy and wettability of materials for food preparation
Izvleček:
In this work interactions between various liquids and materials commonly used in kitchen utensils were examined. Analyzing surface energy, wettability, and topography, we thoroughly investigated the key properties of these materials. We particularly focused on distinct properties, such as hydrophobicity and hydrophilicity, which were most pronounced in the Teflon coating and enamel. Steel demonstrated uniform wettability with both oil and water, whereas plastic showed a better wettability with water. The topographic analysis confirmed that the surface structure of materials, like the smoothness of the enameled coating and the roughness of ceramics, significantly influences their wettability. Our findings offer insights into the optimization of materials for kitchen appliances and open up opportunities for further research aimed at enhancing industrial applications.

Ključne besede:surface energy, surface wettability, contact angle, dynamic wetting, contact angle hysteresis, surface topography

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj