Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Consumer preference for nutrition and health claims : a multi-methodological approach
ID
Klopčič, Marija
(
Avtor
),
ID
Slokan, Polona
(
Avtor
),
ID
Erjavec, Karmen
(
Avtor
)
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(594,88 KB)
MD5: 78C6A3DBC12D675E2D901F10513F1946
URL - Izvorni URL, za dostop obiščite
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0950329319306305
Galerija slik
Izvleček
To understand consumers’ acceptance and preference in relation to Nutrition and Health Claims (NHCs) on food products and the reasons for their (non)acceptance in an Eastern European country with a weak tradition in NHC, and an enormous increase in the number of foods with NHCs in recent years, this study aimed to fill a research gap by applying a multi-methodological approach combining a survey and conjoint analysis (n = 204) and a focus group (n = 45). The survey demonstrated that Slovenian consumers in general are moderately doubtful of NHCs. Conjoint analysis showed that when Slovenians choose their breakfast cereals, NHCs are more important than whether visual images are present. Visual images convince only the youngest consumers. The study revealed the importance of social perception and trust in the social system for accepting foods with NHCs/ images. Consumers who did not trust the political and economic system also did not accept foods with NHCs/ images.
Jezik:
Angleški jezik
Ključne besede:
nutrition claims
,
health claims
,
focus group
,
conjoint analysis
,
trust
,
preference
Vrsta gradiva:
Članek v reviji
Tipologija:
1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Status publikacije:
Objavljeno
Različica publikacije:
Objavljena publikacija
Leto izida:
2020
Št. strani:
10 str.
Številčenje:
Vol. 82, art. 103863
PID:
20.500.12556/RUL-137725
UDK:
641
ISSN pri članku:
0950-3293
DOI:
10.1016/j.foodqual.2019.103863
COBISS.SI-ID:
4343176
Datum objave v RUL:
29.06.2022
Število ogledov:
927
Število prenosov:
140
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
Kopiraj citat
Objavi na:
Gradivo je del revije
Naslov:
Food quality and preference
Skrajšan naslov:
Food qual. prefer.
Založnik:
Elsevier
ISSN:
0950-3293
COBISS.SI-ID:
27398144
Licence
Licenca:
CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:
Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Sekundarni jezik
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
živilstvo
,
živila
,
prehranske trditve
,
zdravstvene trditve
,
potrošniki
,
Slovenija
Projekti
Financer:
EC - European Commission
Program financ.:
FP7
Številka projekta:
311963
Naslov:
Role of health-related claims and symbols in consumer behaviour
Akronim:
CLYMBOL
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Nazaj