Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Podrobno
Prehranska obravnava bolnikov s parkinsonovo boleznijo
ID
Cotman, Neža Ana
(
Avtor
),
ID
Koroušić Seljak, Barbara
(
Mentor
)
Več o mentorju...
,
ID
Cikajlo, Imre
(
Komentor
)
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(2,65 MB)
MD5: DB668A34D15AB5D93642E81AAB92D85B
PID:
20.500.12556/rul/829cc9e4-c1f7-4de9-8a02-0b105feb0f1c
Galerija slik
Izvleček
Bolniki s parkinsonovo boleznijo (PB) se soočajo s težavami, povezanimi s prehrano, ki vplivajo na kakovost življenja. Namen raziskave je bil ovrednotiti vpliv prehranskega svetovanja na kakovost življenja bolnikov s PB. V okviru evropskega projekta PD_manager, so na Institutu »Jožef Stefan« razvili mobilno aplikacijo, s katero so bolniki fotografirali svoje obroke in tako ustvarjali svoj prehranski dnevnik. Sodelovalo je šest preiskovancev z idiopatsko parkinsonovo boleznijo. V večini so imeli težave s prekomerno telesno maso in zaprtostjo. Vsi preiskovanci so s prehrano zaužili premalo kalcija, vitamina E in večkrat nenasičenih maščobnih kislin, večina pa poleg teh še magnezija, vitamina C in folne kisline. Glede na enotedenske prehranske dnevnike, rezultate krvnih izvidov in vprašalnik o prehranskih navadah preiskovancev, smo sestavili individualna prehranska priporočila. Pred intervencijo s prehranskim svetovanjem in šest mesecev po podanih priporočilih smo izmerili sestavo telesa z napravo za bioimpedančno analizo, podali oceno za prehransko podhranjenost ter ocenili kakovost življenja s standardiziranim vprašalnikom za samooceno bolnikov s PB. Kakovost življenja se je izboljšala pri tretjini preiskovancev.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
prehrana
,
dietna prehrana
,
parkinsonova bolezen
,
prehransko svetovanje
,
prehranske navade
Vrsta gradiva:
Magistrsko delo/naloga
Tipologija:
2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:
[N. A. Cotman]
Leto izida:
2018
PID:
20.500.12556/RUL-99541
UDK:
613.2:616.858
COBISS.SI-ID:
4876152
Datum objave v RUL:
31.01.2018
Število ogledov:
2984
Število prenosov:
777
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
COTMAN, Neža Ana, 2018,
Prehranska obravnava bolnikov s parkinsonovo boleznijo
[na spletu]. Magistrsko delo. N. A. Cotman. [Dostopano 3 april 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=99541
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Dietary assessment of Parkinson's disease patients
Izvleček:
Parkinson's disease (PD) is associated with nutrition related problems which affect the quality of life. The goal of our research was to evaluate the impact of nutritional assessment on the quality of life of patients with PD. An Android application, developed by »Jožef Stefan« institute within PD_manager project enables patients to create food dairy by taking photos of their meals. Six patients with idiopathic Parkinson’s disease were included, most of whom encountered overweight and constipation problems. All participants had insufficient daily dietary intake of calcium, vitamin E and polyunsaturated fatty acids, most of them also did not reach reference values for magnesium, vitamin C and folate. According to results of one week food dairy, blood examination report and dietary habit questionnaire, personalized dietary recommendations were prepared. Before nutritional intervention, and six months after giving dietary recommendations, body composition was measured using bioimpedance analysis device, patients were screened for malnutrition and their quality of life was rated using Unified Parkinson’s disease rating scale. The quality of life improved in 33,3 % of participants.
Ključne besede:
nutrition
,
diet
,
Parkinson’s disease
,
nutritional assesment
,
dietary habits
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Izbor in pojavnost vrtnic (Rosa spp. L.) na javnih površinah v mestni občini Ljubljana, četrtna skupnost Bežigrad
Urejanje zelenih površin v urbanih območjih
Načela sodobnega upravljanja z urbano drevnino v Domžalah
Zgodba o mestnem gozdu
Analiza potreb po javnih zelenih površinah v Grosupljem
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Urban forests for resilient cities
Urban forests for resilient cities
Parkovni gozd Stražun
Organizacija in načrtovanje skupnostnega vrta v Kranju
Nazaj