izpis_h1_title_alt

Določevanje beta-glukanov v vzorcih ječmena in pšenice
ID Kuzman, Rok (Avtor), ID Cigić, Blaž (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, ID Polak, Tomaž (Recenzent)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,03 MB)
MD5: E9B6E0EFBB7A873D92EA287CF7881A85
PID: 20.500.12556/rul/3ad5f493-571b-49c2-a971-4a943304deef

Izvleček
Namen diplomske naloge je določiti vsebnost β-glukanov v zrnih različnih kultivarjev pšenice in ječmena in s tem identificirati kultivarje z veliko vsebnostjo β-glukanov, ki jih bo možno uporabiti za pripravo specialnih mok. β-glukani so sestavni del celične stene različnih žit, predvsem v celicah, ki tvorijo sub-alevronsko plast. Selekcija žit, ki je temeljila na velikem hektarskem donosu in veliki vsebnosti škroba in proteinov, je rezultirala v naboru kultivarjev, ki imajo relativno majhno vsebnost β-glukanov. V zadnjem času pa je mnogo raziskav pokazalo na pozitivne učinke β-glukanov na zdravje. Posledično je Evropska agencija za varnost hrane odobrila tudi dve prehranski trditvi v povezavi z β-glukani. Zaradi naštetega obstaja velik interes za gojenje žit kot so pšenica in ječmen z veliko vsebnostjo β-glukanov. Z analizami ječmena smo ugotovili, da zrna izbranih kultivarjev vsebujejo od 1,6 do 9,0 % β-glukanov, medtem ko je bila vsebnost v zrnih pšenice od 0,56 % do 0,97 %.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:ječmen, ječmenova moka, beta-glukani iz žit, LDL holesterol, izolacija beta-glukanov, funkcionalna živila
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:[R. Kuzman]
Leto izida:2017
PID:20.500.12556/RUL-95629 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:633.1:664.641:547.458:641.1
COBISS.SI-ID:4835704 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:21.09.2017
Število ogledov:1698
Število prenosov:549
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Analysis of beta-glucan content in barley and wheat samples
Izvleček:
The aim of the thesis is to identify the content of β-glucans in the grains of different samples of wheat and barley and thus identify cultivars which can be used to produce special flour. β-glucans are found in sub-aleuronic layer of grain's cellular wall. So far, a lot of effort has been put into making greater yield per hectare as well as higher content of starch and proteins and thus the content of β-glucans in grains decreased. Lately many researches have shown positive effects of β-glucans on human health. Consequently European Food Safety Authority support two health claims regarding positive effects of β-glucans on human health. This information has increased the interest for growing cultivars with higher contents of β-glucans. We have found than the content of β-glucans in analysed barley cultivars is from 1.6 % to 9.0 % and in wheat cultivars from 0.56 % to 0.97 %.

Ključne besede:barley, barley flour, beta-glucans from grain, LDL cholesterol, isolation of beta-glucans, functional food

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj