izpis_h1_title_alt

Modeliranje sekundarne stopnje sušenja liofilizacijskega procesa
Lipar, Jakob (Avtor), Golobič, Iztok (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (2,07 MB)

Izvleček
V zaključnem delu smo obravnavali proces liofilizacije. Narava procesa nam omogoča odstranjevanje vode iz produktov, ne da je snov izpostavljena visokim temperaturam, ki lahko uničijo lastnosti produkta. To je en temeljnih procesov pri procesiranju farmacevtskih produktov in prehrane, ki ima velik vpliv na njihovo stabilnost in obstojnost hranjenja. Znotraj procesa smo se osredotočili na del procesa, ki se imenuje sekundarna stopnja sušenja. Sekundarno stopnjo sušenja okarakterizira odstranjevanje vode iz suhe snovi z desorpcijo. Predstavljene so teoretične osnove procesa, ki pomagajo razumeti delovanje procesa. Izdelali smo model sekundarne stopnje sušenja liofilizacijskega procesa, ki omogoča analizo vpliva ključnih parametrov na dinamiko procesa. Primerjava izračunanih z iz literature dobljenimi eksperimentalnimi vrednosti kaže obetavne rezultate.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:liofilizacija sekundarno sušenje prenos toplote in snovi matematični model desorpcija vode koeficient masnega prenosa
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga (mb11)
Organizacija:FS - Fakulteta za strojništvo
Leto izida:2017
Število ogledov:543
Število prenosov:279
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Modeling the Secondary Drying Stage of Lyophilisation process
Izvleček:
In this work we discussed the process of lyophilisation. The nature of process allows the removal of water from products, without them being exposed to higher temperatures that could potentially destroy their properties. It is one of the fundamental processes in the processing of pharmaceutical products and foods, and has an enormous impact on storage time and stability of said products. Within the process we focused on part of the process that is called secondary drying stage. Secondary drying stage is characterized by removal of water bound on the dried product with desorption. Theoretical principles of the process are presented to help us understand the process. A model of secondary drying stage of lyophilisation process is created, which enables the analysis of the influence of key parameters on dynamics of the process. The comparison of calculated values with the experimental values from literature has shown promising results.

Ključne besede:lyophilisation secondary drying heat and mass transfer mathematical model water desorption coefficient of mass transfer

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj