izpis_h1_title_alt

Trajnostna proizvodnja bio - oglja in varnost njegove uporabe v kmetijstvu
ID Žižek, Tomaž (Avtor), ID Mihelič, Rok (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,26 MB)
MD5: 1E6AA211B6EBDDD38A8C239EA91D1828
PID: 20.500.12556/rul/d3db47c1-6261-428b-affd-d2419bd43172

Izvleček
Diplomsko delo povzema pregled virov s področja pridelave bio-oglja in varnosti njegove uporabe. Namen naloge je predstaviti tehnologijo pridelave, ki se je uporabljala nekoč in danes ter pregledati morebitne škodljive spojine, ki nastajajo med procesom proizvodnje. Sprva je na kratko opisan pomen bio-oglja ter zgodovina oglarjenja na Slovenskem, v nadaljevanju pa peči in postopki (od manj do bolj zahtevnih). Ker je piroliza zelo zahteven postopek, je podrobno opisana razgradnja spojin, ki se nahajajo v biomasi. Od biomase so odvisni tudi končni pridelki in kakovost bio-oglja. Predvsem je kakovost končnega produkta v veliki meri odvisna od vodenja postopka, ki mora biti dobro nadzorovano. Pri pirolizi ne nastaja samo bio-oglje, ampak lahko ob pomanjkljivi tehnologiji nastajajo tudi škodljive in celo kancerogene spojine, kot so policiklični aromatski ogljikovodiki. Obstaja več metod za detekcijo škodljivih spojin in načinov priprave vzorcev, kar bi bilo potrebno uskladiti. Bio-oglje bi lahko ob dobrih postopkih pridelave in odsotnosti policikličnih aromatskih ogljikovodikov pripomoglo k izboljšanju lastnosti tal in blaženju podnebnih sprememb.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:kmetijstvo, bio-oglje, izboljševalci tal, piroliza, pridelava
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:[T. Žižek]
Leto izida:2017
PID:20.500.12556/RUL-95051 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:662.711:66.092:631.895.992(043.2)
COBISS.SI-ID:8785529 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:13.09.2017
Število ogledov:1905
Število prenosov:639
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Sustainable production of biochar and its safety of its use in agriculture
Izvleček:
This diploma work reviews the literature of biochar production and safety of biochar use. The object of the work was to represent traditional and advanced biochar production technologies and to check for potentially harmful substances, which are formed in the course of biochar production. Firstly, biochar's role and the history of charcoal production in Slovenia are shortly described. Afterwards, kilns and the simple through more exacting methods of biochar production are described. Pyrolysis is a very complex process. For this reason, decomposition of biomass is described in detail. Biomass also partially determines final products and the quality of biochar. However, the quality of final products largely depends on production methods, which have to be strictly controlled. Pyrolysis products are various (not only biochar). Moreover, during the process of biochar production with poor technologies, harmful and carcinogenic compounds like polycylyc aromatic hydrocarbons, can be formed. Researchers used many different methods to detect those harmful compounds . They also use different ways of preparing samples.Those different methods should be standardised. Biochar's properties can contribute to the improvement of soil fertility and can also mitigate climate changes, if proper and sophisticated methods of production are used.

Ključne besede:agriculture, biochar, soil amendment, pyrolysis, production

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj