izpis_h1_title_alt

Časovno in prostorsko pojavljanje iker sardele (Sardina pilchardus) in sardona (Engraulis encrasicolus) v slovenskem morju
ID Horvat, Eva (Avtor), ID Toman, Mihael Jožef (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, ID Pengal, Polona (Komentor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (5,07 MB)
MD5: 19EDCEFECB1D879B09E573983D4FC073
PID: 20.500.12556/rul/6d6b0f14-78cf-46fe-803d-2e24aed32986

Izvleček
Sardela (Sardina pilchardus) in sardon (Engraulis encrasicolus) sta ekološko in gospodarsko pomembnejši vrsti rib, saj ohranjata ravnovesje med trofičnimi nivoji v severnem in srednjem Jadranu in predstavljata pomemben gospodarski vir vseh obmorskih držav Jadrana. Zaradi izkoriščenosti sardele in delne izkoriščenosti sardona v Jadranu smo s podporo projekta AdriaMed in ZZRS zagotovili potrebne podatke za prihodnje raziskave, ki bodo omogočale podajanje ocen o biomasi drstitvenega staleža sardele in sardona na preučevanem območju. Na območju slovenskega morja smo na desetih vzorčnih postajah, med seboj oddaljenimi približno 5,56 km, vzorčili enkrat mesečno enajst mesecev (avgust 2014–september 2014, november 2014–julij 2015). Vzorčili smo po metodi DEPM (Daily egg production method) z WP2 mrežo. Vzorce smo shranili v 3 % formaldehidu. Sardela se je tekom raziskave drstila med septembrom in aprilom, z viškoma v novembru in februarju. Število iker je bilo nizko, z izjemo novembra, saj območje za drst sardele zaradi nizkih temperatur ni najprimernejše. Najvišje število iker smo ujeli v severozahodnem delu slovenskega morja in Koprskem zalivu. Ikre sardona so bile prisotne od avgusta do novembra 2014 in od maja do julija 2015, z najvišjim številom v avgustu v severozahodnem delu slovenskega morja in Koprskem zalivu. Ikre smo izmerili in jim določili starost.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:ihtiologija/sardela/Sardina pilchardus/sardon/Engraulis encrasicolus/slovensko morje/ikre/drst/sezona
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2017
PID:20.500.12556/RUL-94337 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:4417103 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:29.07.2017
Število ogledov:2255
Število prenosov:471
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Temporal and spatial occurrence of sardine (Sardina pilchardus) and anchovy (Engraulis encrasicolus) eggs in Slovenian sea
Izvleček:
Sardine (Sardina pilchardus) and anchovy (Engraulis encrasicolus) have an important ecological role in Adriatic ecosystem (on trophic levels) and are commercially most important coastal pelagic species of countries around Adriatic. In the Adriatic Sea sardine is depleted and abundance of anchovy stocks are low, so with the support of AdriaMed project and ZZRS we set our goals to recognize the most important sardine and anchovy spawning areas and periods in Slovenian sea for future spawning stock biomass estimations. Sampling was performed in the Slovenian sea once a month for 11 months (from August–September 2014 and November 2014–July 2015) at 10 sampling stations, positioned app. 3 miles apart. As suggested by the DEPM protocol, the sampling was conducted using WP2 net. Samples were preserved in 3 % solution of buffered formaldehyde. Because of low winter temperatures sardine eggs were recorded in low numbers at sampling area from September to April, with the spawning peaks in November and February. The highest number of eggs were recorded in the northwestern part of the Slovenian sea and in the Gulf of Koper. Anchovy eggs were recored from August to November 2014 and from May to July in 2015, with the spawning peak in August. Most important spawning areas are in the northwestern part of Slovenian sea and the Gulf of Koper. We measured the eggs and determin their egg stages.

Ključne besede:TEMPORAL AND SPATIAL OCCURRENCE OF SARDINE (Sardina pilchardus) AND ANCHOVY (Engraulis encrasicolus) EGGS IN SLOVENIAN SEA

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj