izpis_h1_title_alt

Uporabnost dvovejnatega digitalnega biološkega ključa za dvoživke v vrtcu
ID Jakopič, Katarina (Avtor), ID Torkar, Gregor (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://pefprints.pef.uni-lj.si/3378/ Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Odkrivanje in raziskovanje narave predšolskim otrokom nudi ogromno priložnosti za neposredno učenje in s tem veselje do preučevanje organizmov, ki bivajo v naravi. V diplomski nalogi sem želela predstaviti, kako uporaben je lahko dvovejnati digitalni biološki ključ za določanje organizmov v predšolskem obdobju. Prvi del diplomske naloge vsebuje pomembnejša teoretična izhodišča: področje narave v Kurikulumu, učenje in poučevanje naravoslovja v vrtcu, biološke določevalne ključe, vrste in oblike ter njihovo uporabo. Predstavila sem tudi projekt SiiT, kjer se ukvarjajo z izdelovanjem interaktivnih določevalnih ključev. Opisala sem tudi značilnosti dvoživk, bolj podrobno pa krastačo in močerada, ki ju uporabljam v raziskavi. V empiričnem delu ugotavljam, kako uporaba digitalnega ključa vpliva na poznavanje dvoživk med predšolskimi otroki, kako učinkovito uporabljati tak ključ na predšolski stopnji in ali je otrokom spoznavanje živali in rastlin s pomočjo digitalnega biološkega ključa všeč in bi si ga zato želeli tudi v prihodnje. Rezultati raziskave so pokazali, da digitalni določevalni ključ pomaga otrokom pri razumevanju in prepoznavanju dvoživk. Raziskovanje z določevalnim ključem se je izkazalo za zanimivo popestritev ter nov pristop k doživljanju in spoznavanju živali. Ugotovila sem, da so bili rezultati v znanju o dvoživkah po poznem po-testu boljši kot na pred-testu. Otroci si tudi v prihodnje želijo uporabljati biološke ključe pri spoznavanju živali in rastlin.

Jezik:Neznan jezik
Ključne besede:določevalni ključi
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Organizacija:PEF - Pedagoška fakulteta
Leto izida:2016
PID:20.500.12556/RUL-80943 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:10943561 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:29.03.2016
Število ogledov:719
Število prenosov:160
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Sekundarni jezik

Jezik:Neznan jezik
Naslov:The usability of dichotomous digital biological key for amphibians in kindergarten
Izvleček:
To preschool children, discovering and exploring the nature offers a lot of possibilities for indirect learning, and with it the joy of studying organisms that live in the nature. In my diploma thesis, I wanted to present how useful the dichotomous digital biological key for determining organisms in kindergarten can be. The first part of the thesis includes important theoretical bases: the field of nature in Kurikulum, learning and teaching of natural sciences in kindergarten, biological determining keys, their types, forms, and their usage. Furthermore, I presented the SiiT project, which deals with establishing interactive determining keys, and described the characteristics of amphibians, focusing more in detail on a toad and salamander. In the empirical part of the thesis, I established how the usage of the digital key affects the knowledge of amphibians among the kindergarten children, how useful the usage of such key is on the kindergarten level, and whether children like getting to know animals and plants with the help of a digital biological key and if they wish to use it in the future. The results have shown that the digital determining key helps children to understand and recognize amphibians. Researching with determining keys turns out to be an interesting diversification and a new approach to experiencing and getting to know new animals. I found out that the results of the post-test were better than the results of the pre-test. In the future, children wish to use biological keys when getting to know animals and plants.

Ključne besede:determining keys

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj