izpis_h1_title_alt

Use of mono- and sesquiterpenes for characterisation of mountain cheeses
ID Zeppa, Giuseppe (Avtor), ID Giordano, Manuela (Avtor), ID Bertolino, Marta (Avtor), ID Gerbi, Vincenzo (Avtor)

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:doc-8XUXDMXJ Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Terpenes are volatile compounds originating exclusively from plants that can be found in dairy products. Several studies have therefore been conducted to use the terpenes to trace the geographical origin or the nature of the feed supplied to animals. The vegetation of mountain pastures varies which results in different types of foraging. Our aim was to determine if the terpene profile can be used to distinguish the mountain pasture of origin. The mono- and the sesquiterpenes of ricotta cheese samples produced during the summer in three mountain farms were then determined with SPME-GC-MS. The ricotta cheeses were produced with cow and goat milk and every three days of production a sample was analysed. Obtained results showed that these compounds vary widely between samples due to the stage of plant development but discrimination among the farms was still possible. Hence mono-and sequiterpenes can be used not only to distinguish between summer pasture cheeses and the ones produced during other periods but also as markers of eachmountain pasture.

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:milk products, cheese, ricotta, characterisation, terpenes, sesquiterpenes, markers
Vrsta gradiva:Delo ni kategorizirano
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:Biotehniška fakulteta
Leto izida:2004
Št. strani:Str. 17-23
Številčenje:Letn. 84, št. 1
PID:20.500.12556/RUL-61614 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:637.3
ISSN pri članku:1581-9175
COBISS.SI-ID:1673352 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:10.07.2015
Število ogledov:1622
Število prenosov:282
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Acta agriculturae Slovenica
Skrajšan naslov:Acta agric. Slov.
Založnik:Biotehniška fakulteta
ISSN:1581-9175
COBISS.SI-ID:213840640 Povezava se odpre v novem oknu

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Naslov:Uporaba mono- in seskvinterpenov za karakterizacijo sirov s planin
Izvleček:
Terpeni so hlapne snovi izključno rastlinskega izvora, ki jih lahko najdemo v mlečnih izdelkih. Opravljene so bile študije, v katerih so terpene uporabljali za sledenje in ugotavljanje geografskega porekla krme, ki so jo zaužile živali. Razlike v vegetaciji na planinskih pašnikih se odražajo tudi v krmi. V tej raziskavi smo želeli proučiti možnost, če na osnovi profila terpenov lahko ugotovimo ali so se krave pasle na planinskem pašniku. Poleti smo s SPME-GC-MS ugotavljali mono- in seskviterpene v vzorcih sira "ricotta" s treh planinskih farm. Vzorce sira "ricotta", ki so ga izdelovali iz kravjegain ovčjega mleka smo zbirali vsak tretji dan in opravili analize. Čeprav rezultati kažejo, da se vsebnost proučevanih snovi v vzorcih, zaradi razlik v razvojni fazi rastlin, zelo razlikuje, smo lahko ločevali vzorce z različnih farm. Mono- in seskviterpene lahko uporabimo za ločevanja med siri, ki so bili izdelani med pašno sezono in izven nje pa tudi kot markerje za posamezne planinske pašnike.

Ključne besede:mlečni izdelki, sir, ricotta, karakterizacija, terpeni, seskviterpeni, markerji

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj