Terpeni so hlapne snovi izključno rastlinskega izvora, ki jih lahko najdemo v mlečnih izdelkih. Opravljene so bile študije, v katerih so terpene uporabljali za sledenje in ugotavljanje geografskega porekla krme, ki so jo zaužile živali. Razlike v vegetaciji na planinskih pašnikih se odražajo tudi v krmi. V tej raziskavi smo želeli proučiti možnost, če na osnovi profila terpenov lahko ugotovimo ali so se krave pasle na planinskem pašniku. Poleti smo s SPME-GC-MS ugotavljali mono- in seskviterpene v vzorcih sira "ricotta" s treh planinskih farm. Vzorce sira "ricotta", ki so ga izdelovali iz kravjegain ovčjega mleka smo zbirali vsak tretji dan in opravili analize. Čeprav rezultati kažejo, da se vsebnost proučevanih snovi v vzorcih, zaradi razlik v razvojni fazi rastlin, zelo razlikuje, smo lahko ločevali vzorce z različnih farm. Mono- in seskviterpene lahko uporabimo za ločevanja med siri, ki so bili izdelani med pašno sezono in izven nje pa tudi kot markerje za posamezne planinske pašnike.
|