izpis_h1_title_alt

Sposobnost biohidrogenacije linolne kisline pri vampni bakteriji Pseudobutyrivibrio xylanivorans Mz5T
ID Čepeljnik, Tadej (Avtor), ID Devillard, Estelle (Avtor)

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:doc-6UM44NT1 Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Konjugirane linolne kisline (CLA) so skupina pozicijskih in geometrijskih izomer oktadekadienojske kisline (18:2) in imajo vrsto ugodnih učinkov pri ljudeh in živalih. Glavni tvorci CLA so vampne bakterije, predvsem iz rodu Butyrivibrio. Vse več je raziskav, s katerimi se preiskušajo načini za povečanje vsebnosti CLA v prehranskih proizvodih živalskega izvora, kar bi lahko dosegli z uporabo primernih probiotičnih sevov bakterij. Eden izmed njihje tudi Pseudobutyrivibrio xylanivorans Mz5T. Ta sev je sposoben rasti v gojišču, kjer je prisotna linolna kislina (LA, to je prekurzor CLA) vsaj do koncentracije 200 g ml-1. Pri takih pogojih se rast sicer upočasni, a bakterije še vedno ohranijo svojo aktivnost. Po 24 urah gojenja v gojišču z LA proučevani sev izvede biohidrogenacijo LA do trans-vakcenske kisline, ki jo tkivni encim ?9-desaturaza, prisoten v tkivu živali, lahko pretvori nazaj do CLA. Z uporabo seva Mz5T kot probiotika v prehrani živali bi tako lahko povečali kakovost končnih živil živalskega izvora.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:mikrobiologija, anaerobne bakterije, Pseudobutyrivibrio xylanivorans, konjugirana linolna kislina, biohidrogenacija, vamp
Vrsta gradiva:Delo ni kategorizirano
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:Biotehniška fakulteta
Leto izida:2006
Št. strani:Str. 75-81
Številčenje:Letn. 88, št. 2
PID:20.500.12556/RUL-59608 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:579
ISSN pri članku:1581-9175
COBISS.SI-ID:1969032 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:10.07.2015
Število ogledov:1939
Število prenosov:260
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Acta agriculturae Slovenica
Skrajšan naslov:Acta agric. Slov.
Založnik:Biotehniška fakulteta
ISSN:1581-9175
COBISS.SI-ID:213840640 Povezava se odpre v novem oknu

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Capability of biohydrogenation of linoleic acid in rumen bacterium Pseudobutyrivibrio xylanivorans Mz5T
Izvleček:
Conjugated linoleic acids (CLA) are positional and geometrical isomers of octadecadienoic acid (18:2) and have a variety of beneficial effects for the humans and animals. Main producers of CLA are rumen bacteria, mainly from the genus Butyrivibrio. Many researches are directed towards increasing the concentration of CLA in food products of animal origin. This could be achieved also with the application of suitable probiotic strains of bacteria. One of those is also Pseudobutzrivibrio xzlanivorans My5T. This strain is capable to grow in the presence of linoleic acid (LA, ie. the CLA precursor), at least up to concentrations of 200 g LA/ml. Under these conditions, the lag phase is prolonged, and the growth is slowered down, too. Consequently the bacteria retain their activity. After 24 hour incubation in the medium with LA, the studied strain biohydrogenates the LA to trans-vaccenic acid, which can be then transformed back to CLA by tissue ?9-desaturase, which is present in the animal tissue. The strain Mz5T could be used as a probiotic in animal nutrition in order to increase the quality of the food products of animal origin.

Ključne besede:microbiology, anaerobic bacteria, Pseudobutyrivibrio xylanivorans, conjugated linoleic acid, biohydrogenation, rumen

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj