izpis_h1_title_alt

Raziskava ergonomske ustreznosti kuhinjskega pohištva : diplomsko delo - univerzitetni študij
Pajnič, Matjaž (Avtor), Hrovatin, Jasna (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, Ravnik, David (Recenzent)

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/dn_pajnic_matjaz.pdf Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Ugotavljali smo, če slovenski serijski proizvajalci kuhinj izdelujejo kuhinje, ki so dimenzijsko prilagojene večini uporabnikov. Najprej smo pridobili podatke serijskih proizvajalcev kuhinj, zatem še antropometrične podatke Slovencev in Slovenk po starostnih razredih. Dobili smo le podatke iz leta 1992, ko so proučevali ljubljanske študente in študentke. Zato smo si morali pomagati s podatki Angležinj in Angležev, katere smo nato primerjali s podatki Slovenk in Slovencev. Na osnovi teh podatkov smo narisali 3D modele kuhinj ter 3D modele človeka v 3 starostnih razredih. Na osnovi naših raziskav smo ugotovili, da se je le eden od proizvajalcev približal slovenskim potrebam, saj tako delovna višina pulta kot tudi zgornji doseg ter doseg rok najbolj ustrezajo dimenzijam slovenskih kupcev. Za ostale proizvajalce pa predlagamo nov koncept kuhinje.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:ergonomija, kuhinjsko pohištvo, antropometrija
Vrsta gradiva:Diplomsko delo (m5)
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2010
Založnik:[M. Pajnič]
Št. strani:IX, 41 f.
Kraj:Ljubljana
UDK:684.4:645.63:331.101.1
COBISS.SI-ID:1817225 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:705
Število prenosov:217
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Izvleček:
Thesis tries to determine, if the Slovenian serial kitchen manufacturers produce kitchens, which are dimensionally adapted to most of the users. Data of serial kitchen producers were obtained first, then the anthropometric data of Slovenians (women and men) organised by age groups were gathered. Only the data referring to students of Ljubljana in 1992 were found. Therefore, we had to use data of English people (women and men), which were compared with the data of Slovenians. Based on these data, we draw 3D models of kitchens and also 3D models of a man in all 3 age groups. According to our research, only 1 of the producers meet the needs or dimensions of Slovenians, since both, the operating height of the counter as well as the upper limit range and reach of the hands, suit most to Slovenian customers. For the rest of the producers, we propose a new concept of kitchens.

Ključne besede:ergonomic, kitchen furniture, antropometry

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj