izpis_h1_title_alt

Vpliv ionskih tekočin na Krafftovo temperaturo surfaktantov
ID Jaklič, Iza (Avtor), ID Šarac, Bojan (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,90 MB)
MD5: 7A08842CF47E26B3AB63F94A2EEC2391

Izvleček
Namen diplomske naloge je bil preučiti, kako dodatek treh ionskih tekočin ([MMIM]Cl, [EMIM]Cl, [BMIM]Cl) vpliva na Krafftovo temperaturo (TK) natrijevega dodecil sulfata (SDS). Vrednost TK sem določala z merjenjem specifične električne prevodnosti raztopin v odvisnosti od temperature. Prvo sem določila vrednosti TK za 20, 30 in 40 mM SDS v vodi in nato za 40 mM SDS v 0,01 M raztopini ionskih tekočin. Ugotovila sem, da ionske tekočine znižajo vrednost TK ter da [BMIM]Cl, ki ima najdaljšo alkilno verigo, najbolj zniža TK zaradi največjega hidrofobnega značaja ionske tekočine. Rezultate za SDS v vodi sem primerjala z vrednostmi iz literature in ugotovila, da je vrednost TK, ki sem jo določila, nižja od literaturne vrednosti. Odstopanje sem pripisala drugačnim eksperimentalnim pogojem in potencialno nečisti kemikaliji.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:Ionske tekočine, surfaktanti, Krafftova temperatura
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Leto izida:2024
PID:20.500.12556/RUL-161037 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:06.09.2024
Število ogledov:126
Število prenosov:28
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:The impact of ionic liquids on the Krafft temperature of surfactants
Izvleček:
The aim of this thesis was to examine how the addition of three ionic liquids ([MMIM]Cl, [EMIM]Cl, [BMIM]Cl) affects the Krafft temperature (TK) of sodium dodecyl sulfate (SDS). I determined TK by measuring the specific electrical conductivity of solutions as a function of temperature. First, I determined the TK values for 20, 30, 40 mM SDS in a 0,01 M solution of ionic liquids. I found that the ionic liquids lowered the TK value and that [BMIM]Cl, which has the longest alkyl chain, reduced TK the most due to the highest hydrofobic character of the ionic liquid. I compared the results for SDS in water with values from the literature and found that the TK value I determined was lower than the literature value. I attributed this deviation to different experimental conditions and potentially impure chemicals.

Ključne besede:Ionic liquids, surfactants, Krafft temperature

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj