Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Influence of artificial sweeteners sodium saccharin and acesulfame potassium on the hydration properties and taste behavior of the antidiabetic drug metformin
ID
Vukov, Andrija
(
Avtor
),
ID
Panić, Jovana
(
Avtor
),
ID
Bešter-Rogač, Marija
(
Avtor
),
ID
Vraneš, Milan
(
Avtor
)
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(1,91 MB)
MD5: A2DEEE462EBD6A80CB2021F9C5E8A24D
URL - Izvorni URL, za dostop obiščite
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0167732224004094
Galerija slik
Izvleček
Measurements of the density, sound velocity, and viscosity of metformin hydrochloride (MetHCl) solutions in water and 0.1 mol•kg$^{−1}$ aqueous solution of sodium saccharin (Na-Sah) and acesulfame potassium (Ace-K) were carried out over the concentration range up ∼ 0.16 mol•kg$^{−1}$ to MetHCl at nine temperatures T = (278.15, 283.15, 288.15, 293.15, 298.15, 303.15, 308.15, 313.15, 318.15) K. Several physicochemical properties of these systems were determined from the experimental data, including apparent molar volumes, apparent molar volumes at infinite dilution, finite apparent molar volumes of transfer, apparent specific volumes at infinite dilution, apparent molar isentropic compressibility at infinite dilution, hydration numbers, viscosity B coefficients, and thermodynamic parameters of viscous flow. The results were further discussed in terms of solute–solvent and solute–solute interactions to enlighten the interactions of metformin with artificial sweeteners in water and the possibility that artificial sweeteners mask the bitter taste of metformin.
Jezik:
Angleški jezik
Ključne besede:
metformin
,
artificial sweeteners
,
taste
,
density
,
viscosity
,
sound velocity
Vrsta gradiva:
Članek v reviji
Tipologija:
1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Status publikacije:
Objavljeno
Različica publikacije:
Objavljena publikacija
Leto izida:
2024
Št. strani:
10 str.
Številčenje:
Vol. 399, art. 124353
PID:
20.500.12556/RUL-154922
UDK:
544.35
ISSN pri članku:
0167-7322
DOI:
10.1016/j.molliq.2024.124353
COBISS.SI-ID:
188172803
Datum objave v RUL:
08.03.2024
Število ogledov:
949
Število prenosov:
596
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
Kopiraj citat
Objavi na:
Gradivo je del revije
Naslov:
Journal of molecular liquids
Skrajšan naslov:
J. mol. liq.
Založnik:
Elsevier
ISSN:
0167-7322
COBISS.SI-ID:
15382277
Licence
Licenca:
CC BY-NC 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/deed.sl
Opis:
Licenca Creative Commons, ki prepoveduje komercialno uporabo, vendar uporabniki ne rabijo upravljati materialnih avtorskih pravic na izpeljanih delih z enako licenco.
Sekundarni jezik
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
metformin
,
umetna sladila
,
okus
,
gostota
,
viskoznost
,
hitrost zvoka
Projekti
Financer:
Drugi - Drug financer ali več financerjev
Program financ.:
COST
Številka projekta:
CA18202
Naslov:
Network for Equilibria and Chemical Thermodynamics Advanced Research
Akronim:
NECTAR
Financer:
Drugi - Drug financer ali več financerjev
Program financ.:
Serbia, Autonomous Province of Vojvodina, Secretariat for Higher Education and Scientific Research
Številka projekta:
142-451-2545/2021-01/2
Financer:
MESTD - Ministry of Education, Science and Technological Development of Republic of Serbia
Številka projekta:
451-03-47/2023-01/200125
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
P1-0134
Naslov:
Kemija za trajnostni razvoj
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Nazaj