izpis_h1_title_alt

Influence of artificial sweeteners sodium saccharin and acesulfame potassium on the hydration properties and taste behavior of the antidiabetic drug metformin
ID Vukov, Andrija (Avtor), ID Panić, Jovana (Avtor), ID Bešter-Rogač, Marija (Avtor), ID Vraneš, Milan (Avtor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,91 MB)
MD5: A2DEEE462EBD6A80CB2021F9C5E8A24D
URLURL - Izvorni URL, za dostop obiščite https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0167732224004094 Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Measurements of the density, sound velocity, and viscosity of metformin hydrochloride (MetHCl) solutions in water and 0.1 mol•kg$^{−1}$ aqueous solution of sodium saccharin (Na-Sah) and acesulfame potassium (Ace-K) were carried out over the concentration range up ∼ 0.16 mol•kg$^{−1}$ to MetHCl at nine temperatures T = (278.15, 283.15, 288.15, 293.15, 298.15, 303.15, 308.15, 313.15, 318.15) K. Several physicochemical properties of these systems were determined from the experimental data, including apparent molar volumes, apparent molar volumes at infinite dilution, finite apparent molar volumes of transfer, apparent specific volumes at infinite dilution, apparent molar isentropic compressibility at infinite dilution, hydration numbers, viscosity B coefficients, and thermodynamic parameters of viscous flow. The results were further discussed in terms of solute–solvent and solute–solute interactions to enlighten the interactions of metformin with artificial sweeteners in water and the possibility that artificial sweeteners mask the bitter taste of metformin.

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:metformin, artificial sweeteners, taste, density, viscosity, sound velocity
Vrsta gradiva:Članek v reviji
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Status publikacije:Objavljeno
Različica publikacije:Objavljena publikacija
Leto izida:2024
Št. strani:10 str.
Številčenje:Vol. 399, art. 124353
PID:20.500.12556/RUL-154922 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:544.35
ISSN pri članku:0167-7322
DOI:10.1016/j.molliq.2024.124353 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:188172803 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:08.03.2024
Število ogledov:949
Število prenosov:596
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Journal of molecular liquids
Skrajšan naslov:J. mol. liq.
Založnik:Elsevier
ISSN:0167-7322
COBISS.SI-ID:15382277 Povezava se odpre v novem oknu

Licence

Licenca:CC BY-NC 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/deed.sl
Opis:Licenca Creative Commons, ki prepoveduje komercialno uporabo, vendar uporabniki ne rabijo upravljati materialnih avtorskih pravic na izpeljanih delih z enako licenco.

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:metformin, umetna sladila, okus, gostota, viskoznost, hitrost zvoka

Projekti

Financer:Drugi - Drug financer ali več financerjev
Program financ.:COST
Številka projekta:CA18202
Naslov:Network for Equilibria and Chemical Thermodynamics Advanced Research
Akronim:NECTAR

Financer:Drugi - Drug financer ali več financerjev
Program financ.:Serbia, Autonomous Province of Vojvodina, Secretariat for Higher Education and Scientific Research
Številka projekta:142-451-2545/2021-01/2

Financer:MESTD - Ministry of Education, Science and Technological Development of Republic of Serbia
Številka projekta:451-03-47/2023-01/200125

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P1-0134
Naslov:Kemija za trajnostni razvoj

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj