izpis_h1_title_alt

A crop of high nutritional quality and health maintenance value : The importance of tartary buckwheat breeding
ID Kreft, Ivan (Avtor), ID Golob, Aleksandra (Avtor), ID Germ, Mateja (Avtor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (842,25 KB)
MD5: 7AB575B79A29CA51E5834EE8D6830D0E
URLURL - Izvorni URL, za dostop obiščite https://www.mdpi.com/2077-0472/13/9/1783 Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Abstract Tartary buckwheat (Fagopyrum tataricum (L.) Gaertn.), originating in the Himalayan area, is cultivated in central Asia and northern, central, and eastern Europe. Tartary buckwheat grain and sprouts are rich in flavonoid metabolites rutin and quercetin. The synthesis of flavonoids in plants is accelerated by UV-B solar radiation to protect the plants against radiation damage. During Tartary buckwheat food processing, a part of rutin is enzymatically converted to quercetin. Rutin and quercetin are able to pass the blood–brain barrier. Studies have investigated the effects of rutin and quercetin on blood flow to the brain, consequently bringing more nutrients and oxygen to the brain, and causing improved brain function. In addition to the impact on blood flow, rutin and quercetin have been shown to have antioxidative properties. The goals of breeding Tartary buckwheat are mainly to maintain and enhance the high nutritional quality. The goals could be reached via the breeding of Tartray buckwheat for larger cotyledons. Other main breeding efforts should be concentrated on the easy husking of the grain, the prevention of seed shattering, and the improvement in growth habits to obtain uniformity in grain ripening and a stable and high yield.

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:Fagopyrum tataricum, flavonoids, rutin, quercetin, food, nutrition, breeding
Vrsta gradiva:Članek v reviji
Tipologija:1.02 - Pregledni znanstveni članek
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Status publikacije:Objavljeno
Različica publikacije:Objavljena publikacija
Leto izida:2023
Št. strani:13 str.
Številčenje:Vol. 13, Iss. 9, art. 1783
PID:20.500.12556/RUL-151583 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:633
ISSN pri članku:2077-0472
COBISS.SI-ID:167800067 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:10.10.2023
Število ogledov:214
Število prenosov:7
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Agriculture
Skrajšan naslov:Agriculture
Založnik:MDPI
ISSN:2077-0472
COBISS.SI-ID:523634201 Povezava se odpre v novem oknu

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:tatarska ajda, Fagopyrum tataricum, kvercetin, kemična sestava, hrana, prehrana, hranilna vrednost, žlahtnjenje

Projekti

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P1-0212-2017
Naslov:Biologija rastlin

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P3-0395-2019
Naslov:Prehrana in javno zdravje

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:J1-3014-2021
Naslov:Alternativni pristopi k zagotavljanju kvalitetnega in varnega mikrobioma ajde

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:J4-3091-2021
Naslov:S spoznanji iz delovanja rastlin z učinkovitim privzemom mineralnih hranil do izboljšane preskrbe z minerali

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:L4-9305-2018
Naslov:Lokalno pridelana ajda kot surovina za proizvodnjo kakovostnih živil

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj