Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
A crop of high nutritional quality and health maintenance value : The importance of tartary buckwheat breeding
ID
Kreft, Ivan
(
Avtor
),
ID
Golob, Aleksandra
(
Avtor
),
ID
Germ, Mateja
(
Avtor
)
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(842,25 KB)
MD5: 7AB575B79A29CA51E5834EE8D6830D0E
URL - Izvorni URL, za dostop obiščite
https://www.mdpi.com/2077-0472/13/9/1783
Galerija slik
Izvleček
Abstract Tartary buckwheat (Fagopyrum tataricum (L.) Gaertn.), originating in the Himalayan area, is cultivated in central Asia and northern, central, and eastern Europe. Tartary buckwheat grain and sprouts are rich in flavonoid metabolites rutin and quercetin. The synthesis of flavonoids in plants is accelerated by UV-B solar radiation to protect the plants against radiation damage. During Tartary buckwheat food processing, a part of rutin is enzymatically converted to quercetin. Rutin and quercetin are able to pass the blood–brain barrier. Studies have investigated the effects of rutin and quercetin on blood flow to the brain, consequently bringing more nutrients and oxygen to the brain, and causing improved brain function. In addition to the impact on blood flow, rutin and quercetin have been shown to have antioxidative properties. The goals of breeding Tartary buckwheat are mainly to maintain and enhance the high nutritional quality. The goals could be reached via the breeding of Tartray buckwheat for larger cotyledons. Other main breeding efforts should be concentrated on the easy husking of the grain, the prevention of seed shattering, and the improvement in growth habits to obtain uniformity in grain ripening and a stable and high yield.
Jezik:
Angleški jezik
Ključne besede:
Fagopyrum tataricum
,
flavonoids
,
rutin
,
quercetin
,
food
,
nutrition
,
breeding
Vrsta gradiva:
Članek v reviji
Tipologija:
1.02 - Pregledni znanstveni članek
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Status publikacije:
Objavljeno
Različica publikacije:
Objavljena publikacija
Leto izida:
2023
Št. strani:
13 str.
Številčenje:
Vol. 13, Iss. 9, art. 1783
PID:
20.500.12556/RUL-151583
UDK:
633
ISSN pri članku:
2077-0472
COBISS.SI-ID:
167800067
Datum objave v RUL:
10.10.2023
Število ogledov:
396
Število prenosov:
15
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
Kopiraj citat
Objavi na:
Gradivo je del revije
Naslov:
Agriculture
Skrajšan naslov:
Agriculture
Založnik:
MDPI
ISSN:
2077-0472
COBISS.SI-ID:
523634201
Licence
Licenca:
CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:
To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Sekundarni jezik
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
tatarska ajda
,
Fagopyrum tataricum
,
kvercetin
,
kemična sestava
,
hrana
,
prehrana
,
hranilna vrednost
,
žlahtnjenje
Projekti
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
P1-0212-2017
Naslov:
Biologija rastlin
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
P3-0395-2019
Naslov:
Prehrana in javno zdravje
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
J1-3014-2021
Naslov:
Alternativni pristopi k zagotavljanju kvalitetnega in varnega mikrobioma ajde
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
J4-3091-2021
Naslov:
S spoznanji iz delovanja rastlin z učinkovitim privzemom mineralnih hranil do izboljšane preskrbe z minerali
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
L4-9305-2018
Naslov:
Lokalno pridelana ajda kot surovina za proizvodnjo kakovostnih živil
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Nazaj