izpis_h1_title_alt

Kakovost plodov ameriške borovnice (Vaccinium corymbosum) pri različnih načinih shranjevanja
ID Podboj, Daša (Avtor), ID Mikulič Petkovšek, Maja (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,01 MB)
MD5: 38E207E78D530D355091DB53EDFCA469

Izvleček
V magistrski nalogi smo preučevali vsebnost sladkorjev, organskih kislin, vitamina C in fenolnih spojin v svežih in zamrznjenih in različno dolgo shranjenih plodovih ameriške borovnice (Vaccinum corymbosum) pri temperaturah -20 °C in -80 °C na dveh sortah 'Bluecrop' in 'Duke'. Zamrznjene plodove smo skladiščili do 13 mesecev in jih v treh različnih terminih analizirali s HPLC. Ugotovili smo, da so med vsebnostmi skupnih sladkorjev v plodovih sorte 'Bluecrop' statistično značilne razlike v dolžinah skladiščenja plodov. V plodovih sorte 'Bluecrop' so med vsebnostmi skupnih kislin statistično značilne razlike v interakciji dolžine skladiščenja in pogoja shranjevanja plodov. Vsebnosti vitamina C se v plodovih sorte 'Bluecrop' statistično značilno razlikujejo glede na dolžine skladiščenja plodov. V plodovih sorte 'Bluecrop' so v vsebnosti skupnih fenolov statistično značilne razlike glede na dolžine skladiščenja plodov. Ugotovili smo, da so med vsebnostmi skupnih sladkorjev v plodovih sorte 'Duke' statistično značilne razlike v dolžinah skladiščenja plodov. V plodovih sorte 'Duke' so med vsebnostmi skupnih kislin statistično značilne razlike v dolžinah skladiščenja in pogojih shranjevanja plodov, brez vpliva njune interakcije. Vsebnosti vitamina C se v plodovih sorte 'Duke' statistično značilno razlikujejo glede na dolžine skladiščenja plodov. V plodovih sorte 'Duke' so med vsebnostmi skupnih fenolov statistično značilne razlike v dolžinah skladiščenja plodov. Ugotovili smo, da so v svežih plodovih določene največje vsebnosti primarnih in sekundarnih metabolitov, kar pomeni, da imajo sveži plodovi največ zdravju koristnih snovi.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:sadjarstvo, ameriška borovnica, Vaccinium corymbosum, sladkorji, vitamin C, fenolne spojine, organske kisline
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2023
PID:20.500.12556/RUL-145638 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:150574851 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:28.04.2023
Število ogledov:522
Število prenosov:69
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Comparison of fruit quality of american blueberries (Vaccinium corymbosum) under different storage conditions
Izvleček:
In the master's thesis we studied the content of sugars, organic acids, vitamin C and phenolic compounds in fresh and frozen and stored fruits of highbush blueberry (Vaccinum corymbosum) at temperatures of -20 ° C and -80 ° C in two cultivars 'Bluecrop' and 'Duke'. Frozen fruits were stored up to 13 months and analyzed by HPLC at three different time points. We found that there are statistically significant differences between the contents of total sugars in the fruits of the 'Bluecrop' cultivar depending on the length of fruit storage. In the fruits of the 'Bluecrop' cultivar, there are statistically significant differences between the content of total acids in the interaction of the length of storage and storage condition of the fruits. Vitamin C content in the fruits of the 'Bluecrop' cultivar differ statistically significantly depending on the length of storage of the fruits. In the fruits of the 'Bluecrop' cultivar, there are statistically significant differences in the content of total phenolics depending on the length of fruit storage. We found that there are statistically significant differences between the content of total sugars in the fruits of 'Duke' cultivar depending on the length of fruit storage. In the fruits of 'Duke' cultivar, there are statistically significant differences between the content of total acids depending on the length of storage and storage conditions of the fruits, without the influence of their interaction. Vitamin C contents in the fruits of 'Duke' cultivar differ statistically significantly depending on the length of fruit storage. In the fruits of 'Duke' cultivar are statistically significant differences between the contents of total phenolics depending on the length of fruit storage. Fresh fruits were found to have the highest content of primary and secondary metabolites, which means that fresh fruits have higher content of health beneficial compounds.

Ključne besede:fruit growing, highbush blueberry, Vaccinium corymbosum, sugars, vitamin C, phenolic compounds, organic acids

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj