izpis_h1_title_alt

Antioxidant-rich foods and nutritional value in daily kindergarten menu : a randomized controlled evaluation executed in Slovenia
ID Berlic, Maja (Avtor), ID Jug, Urška (Avtor), ID Battelino, Tadej (Avtor), ID Levart, Alenka (Avtor), ID Dimitrovska, Ivana (Avtor), ID Albreht, Alen (Avtor), ID Korošec, Mojca (Avtor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (768,37 KB)
MD5: 6F6C6E61936BED96E685BBB47B40B821
URLURL - Izvorni URL, za dostop obiščite https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814622025286 Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Little is known about Total Antioxidant Capacity (TAC) of daily kindergarten menus. The objective of the present study was to determine whether, antioxidant-enriched kindergarten menu had, compared to a standard one, more optimal proximate composition, energy value and higher antioxidant capacity free and bound dietary antioxidants. Antioxidant-enriched kindergarten meals, on average, contained significantly more vegetables, nuts, and whole grain foods (p < 0.05) and the average proximate composition and mineral content were more consistent with Dietary Reference Intake (DRIs). Additionally, in antioxidant-enriched vs standard daily meals, average TAC was 1369 mg vs 586 mg vitamin C equivalent (determined by 2’-azinobis-[3-ethylbenzthiazoline-6-sulfonic acid] radical scavenging capacity (ABTS) assay) and 1734 mg vs 810 mg vitamin C equivalent determined by ferric reducing antioxidant power (FRAP) assay. Our study shed light on free and bound antioxidants in daily kindergarten meals and highlighted that supplementing kindergarten meals with foods rich in antioxidants can significantly improve dietary intakes.

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:free dietary antioxidants, bound dietary antioxidants, proximate composition, kindergarten nutrition, antioxidant capacity
Vrsta gradiva:Članek v reviji
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
MF - Medicinska fakulteta
Status publikacije:Objavljeno
Različica publikacije:Objavljena publikacija
Leto izida:2023
Št. strani:11 str.
Številčenje:Vol. 404, pt. A, art. 134566
PID:20.500.12556/RUL-142721 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:613.2-053.2:641.1
ISSN pri članku:0308-8146
DOI:10.1016/j.foodchem.2022.134566 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:125619971 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:22.11.2022
Število ogledov:381
Število prenosov:77
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Food chemistry
Skrajšan naslov:Food chem.
Založnik:Elsevier
ISSN:0308-8146
COBISS.SI-ID:6385415 Povezava se odpre v novem oknu

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:prehrana otrok, predšolski otroci, vrtec, dnevni obroki, antioksidanti

Projekti

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P3-0395
Naslov:Prehrana in javno zdravje

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P1-0005
Naslov:Funkcionalna živila in prehranska dopolnila

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P3-0343
Naslov:Etiologija, zgodnje odkrivanje in zdravljenje bolezni pri otrocih in mladostnikih

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj