izpis_h1_title_alt

The prospects of food sovereignty in the former Yugoslav republics
ID Dokmanović, Mirjana (Avtor), ID Cvetićanin, Neven (Avtor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,13 MB)
MD5: 51398C49E28FD234DCA0CFCA4EC945B0

Izvleček
The neoliberal approach taken to the transition from socialism to capitalism in the six former Yugoslav republics has revealed its weaknesses in all spheres of economic activities, including food production. These countries have lost sovereignty with respect to regulating important national policy areas like food trade and production. Liberalisation of the food trade has adversely affected national economies by destroying many small-scale farmers and food producers. Corporate supermarkets have been taking over an ever bigger slice of the retail pie. Social movements are calling for direct democratic control over resources and food production to be regained. The article examines the prospects of these countries to overcome the increasing food insecurity by introducing food sovereignty

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:former Yugoslav republics, liberalization, food sovereignty, security, right to food, food security, economic democracy, food market liberalization
Vrsta gradiva:Članek v reviji
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:FDV - Fakulteta za družbene vede
Različica publikacije:Objavljena publikacija
Datum objave:31.12.2021
Leto izida:2021
Št. strani:Str. 1089–1116, 1158
Številčenje:Letn. 58, št. 4
PID:20.500.12556/RUL-138737 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:338.439.6:342.746(497)
ISSN pri članku:0040-3598
DOI:10.51936/tip.58.3.1089-1116 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:92159747 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:11.08.2022
Število ogledov:339
Število prenosov:47
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja
Skrajšan naslov:Teor. praksa
Založnik:Visoka šola za politične vede, Visoka šola za politične vede, Visoka šola za sociologijo, politične vede in novinarstvo, Fakulteta za sociologijo, politične vede in novinarstvo, Fakulteta za družbene vede
ISSN:0040-3598
COBISS.SI-ID:763652 Povezava se odpre v novem oknu

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Naslov:Možnosti za prehransko suverenost v nekdanjih jugoslovanskih republikah
Izvleček:
Neoliberalni pristop k tranziciji iz socializma v kapitalizem v šestih nekdanjih jugoslovanskih republikah je razkril svoje slabe strani v vseh sferah ekonomskih dejavnosti, vključno s proizvodnjo hrane. Te države so izgubile svojo suverenost pri reguliranju pomembnih področij nacionalnih politik, kot sta proizvodnja hrane in preskrba s hrano. Liberalizacija preskrbe s hrano je z uničenjem številnih malih kmetovalcev in proizvajalcev hrane škodljivo učinkovala na nacionalne ekonomije. Trgovske korporacije so prevzemale vse večji delež maloprodajnega kolača. Družbena gibanja pozivajo k temu, da bi ponovno pridobili neposredni demokratični nadzor nad viri in proizvodnjo hrane. V članku obravnavamo možnosti teh držav, da bi premagale naraščajočo prehransko negotovost, tako da bi vpeljale prehransko suverenost

Ključne besede:bivše jugoslovanske republike, liberalizacija, prehranska suverenost, varnost, pravica do hrane, prehranska varnost, ekonomska demokracija, liberalizacija prehranskega trga

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj