izpis_h1_title_alt

Fermented biomass of Arthrospira platensis as a potential food ingredient
ID Jamnik, Polona (Avtor), ID Mahnič, Nik (Avtor), ID Mrak, Aleksandra (Avtor), ID Pogačnik da Silva, Lea (Avtor), ID Jeršek, Barbara (Avtor), ID Niccolai, Alberto (Avtor), ID Masten Rutar, Jasmina (Avtor), ID Ogrinc, Nives (Avtor), ID Dušak, Larisa (Avtor), ID Ferjančič, Blaž (Avtor), ID Korošec, Mojca (Avtor), ID Cerar, Ana (Avtor), ID Lazar, Borut (Avtor), ID Lovše, Urša (Avtor), ID Pungert, Tjaša (Avtor), ID Fabjan, Primož (Avtor), ID Poklar Ulrih, Nataša (Avtor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,12 MB)
MD5: 5BF73E60BEF8632878C868DC7BFD6FBB
URLURL - Izvorni URL, za dostop obiščite https://www.mdpi.com/2076-3921/11/2/216 Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Lactic acid fermentation (LAF) is known to improve nutritional properties and functionality and to extend the shelf life of foods. We studied the LAF of Arthrospira platensis as the sole substrate using Lactobacillus plantarum as the starter culture. Fermented (FB) and non-fermented broth (NFB) were analysed by means of pH, lactic acid bacteria (LAB) count, lactic acid concentration, microbiological safety, and nutritional composition. Additionally, water and ethanol extracts were prepared on which total phenolic content, DPPH radical scavenging activity, and cellular antioxidant activity were determined. The maximum increase in LAB count and lactic acid concentration and drop in pH was observed in the first 24 h of fermentation. Total phenolic content and DPPH radical scavinging activity of ethanol extracts increased after fermentation compared with NFB. Ethanol extracts of FB have been shown as a potential source of antioxidants, which efficiently lowered oxidation level in the cells of yeast Saccharomyces cerevisiae, as well as the oxidative damage of lipids. Additionally, the level of non-protein nitrogen increased, indicating higher protein bioavailability, and fat content decreased in comparison with NFB. No presence of pathogenic bacteria and low pH indicate enhancement of FB microbiological stability. Therefore, inclusion of fermented A. platensis into food products could lead to added-value foods based on microalgae.

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:Arthrospira platensis, lactic acid fermentation, Lactobacillus plantarum, antioxidant activity, microbiological safety, nutritional composition
Vrsta gradiva:Članek v reviji
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Status publikacije:Objavljeno
Različica publikacije:Objavljena publikacija
Leto izida:2022
Št. strani:15 str.
Številčenje:Vol. 11, iss. 2, art. 216
PID:20.500.12556/RUL-137042 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:579.67:582.232:641.1:602.12
ISSN pri članku:2076-3921
DOI:10.3390/antiox11020216 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:94809603 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:31.05.2022
Število ogledov:639
Število prenosov:108
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Antioxidants
Skrajšan naslov:Antioxidants
Založnik:MDPI
ISSN:2076-3921
COBISS.SI-ID:522976025 Povezava se odpre v novem oknu

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:01.02.2022

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:mikroalge, mlečnokislinska fermentacija, antioksidativna učinkovitost, hranilna vrednost, biomasa

Projekti

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:J4-1773
Naslov:Mlečnokislinska fermentacija kot način obogatitve mikroalgne biomase z novimi nutrienti

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P4-0121
Naslov:Biokemijska in biofizikalno-kemijska karakterizacija naravnih snovi

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P1-0143
Naslov:Kroženje snovi v okolju, snovna bilanca in modeliranje okoljskih procesov ter ocena tveganja

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P4-0116
Naslov:Mikrobiologija in biotehnologija živil in okolja

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P4-0234
Naslov:Integrirano živilstvo in prehrana

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P3-0395
Naslov:Prehrana in javno zdravje

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj