Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Fermented biomass of Arthrospira platensis as a potential food ingredient
ID
Jamnik, Polona
(
Avtor
),
ID
Mahnič, Nik
(
Avtor
),
ID
Mrak, Aleksandra
(
Avtor
),
ID
Pogačnik da Silva, Lea
(
Avtor
),
ID
Jeršek, Barbara
(
Avtor
),
ID
Niccolai, Alberto
(
Avtor
),
ID
Masten Rutar, Jasmina
(
Avtor
),
ID
Ogrinc, Nives
(
Avtor
),
ID
Dušak, Larisa
(
Avtor
),
ID
Ferjančič, Blaž
(
Avtor
),
ID
Korošec, Mojca
(
Avtor
),
ID
Cerar, Ana
(
Avtor
),
ID
Lazar, Borut
(
Avtor
),
ID
Lovše, Urša
(
Avtor
),
ID
Pungert, Tjaša
(
Avtor
),
ID
Fabjan, Primož
(
Avtor
),
ID
Poklar Ulrih, Nataša
(
Avtor
)
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(1,12 MB)
MD5: 5BF73E60BEF8632878C868DC7BFD6FBB
URL - Izvorni URL, za dostop obiščite
https://www.mdpi.com/2076-3921/11/2/216
Galerija slik
Izvleček
Lactic acid fermentation (LAF) is known to improve nutritional properties and functionality and to extend the shelf life of foods. We studied the LAF of Arthrospira platensis as the sole substrate using Lactobacillus plantarum as the starter culture. Fermented (FB) and non-fermented broth (NFB) were analysed by means of pH, lactic acid bacteria (LAB) count, lactic acid concentration, microbiological safety, and nutritional composition. Additionally, water and ethanol extracts were prepared on which total phenolic content, DPPH radical scavenging activity, and cellular antioxidant activity were determined. The maximum increase in LAB count and lactic acid concentration and drop in pH was observed in the first 24 h of fermentation. Total phenolic content and DPPH radical scavinging activity of ethanol extracts increased after fermentation compared with NFB. Ethanol extracts of FB have been shown as a potential source of antioxidants, which efficiently lowered oxidation level in the cells of yeast Saccharomyces cerevisiae, as well as the oxidative damage of lipids. Additionally, the level of non-protein nitrogen increased, indicating higher protein bioavailability, and fat content decreased in comparison with NFB. No presence of pathogenic bacteria and low pH indicate enhancement of FB microbiological stability. Therefore, inclusion of fermented A. platensis into food products could lead to added-value foods based on microalgae.
Jezik:
Angleški jezik
Ključne besede:
Arthrospira platensis
,
lactic acid fermentation
,
Lactobacillus plantarum
,
antioxidant activity
,
microbiological safety
,
nutritional composition
Vrsta gradiva:
Članek v reviji
Tipologija:
1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Status publikacije:
Objavljeno
Različica publikacije:
Objavljena publikacija
Leto izida:
2022
Št. strani:
15 str.
Številčenje:
Vol. 11, iss. 2, art. 216
PID:
20.500.12556/RUL-137042
UDK:
579.67:582.232:641.1:602.12
ISSN pri članku:
2076-3921
DOI:
10.3390/antiox11020216
COBISS.SI-ID:
94809603
Datum objave v RUL:
31.05.2022
Število ogledov:
1280
Število prenosov:
131
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
Kopiraj citat
Objavi na:
Gradivo je del revije
Naslov:
Antioxidants
Skrajšan naslov:
Antioxidants
Založnik:
MDPI
ISSN:
2076-3921
COBISS.SI-ID:
522976025
Licence
Licenca:
CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:
To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:
01.02.2022
Sekundarni jezik
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
mikroalge
,
mlečnokislinska fermentacija
,
antioksidativna učinkovitost
,
hranilna vrednost
,
biomasa
Projekti
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
J4-1773
Naslov:
Mlečnokislinska fermentacija kot način obogatitve mikroalgne biomase z novimi nutrienti
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
P4-0121
Naslov:
Biokemijska in biofizikalno-kemijska karakterizacija naravnih snovi
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
P1-0143
Naslov:
Kroženje snovi v okolju, snovna bilanca in modeliranje okoljskih procesov ter ocena tveganja
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
P4-0116
Naslov:
Mikrobiologija in biotehnologija živil in okolja
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
P4-0234
Naslov:
Integrirano živilstvo in prehrana
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
P3-0395
Naslov:
Prehrana in javno zdravje
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Nazaj