izpis_h1_title_alt

Biotechnological methods for buckwheat breeding
ID Luthar, Zlata (Avtor), ID Fabjan, Primož (Avtor), ID Mlinarič, Katja (Avtor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,13 MB)
MD5: 9E94C20B835077F607997E145F5AB1EE
URLURL - Izvorni URL, za dostop obiščite https://www.mdpi.com/2223-7747/10/8/1547 Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
The Fagopyrum genus includes two cultivated species, namely common buckwheat (F. esculentum Moench) and Tartary buckwheat (F. tataricum Gaertn.), and more than 25 wild buckwheat species. The goal of breeders is to improve the properties of cultivated buckwheat with methods of classical breeding, with the support of biotechnological methods or a combination of both. In this paper, we reviewed the possibility to use transcriptomics, genomics, interspecific hybridization, tissue cultures and plant regeneration, molecular markers, genetic transformation, and genome editing to aid in both the breeding of buckwheat and in the identification and production of metabolites important for preserving human health. The key problems in buckwheat breeding are the unknown mode of inheritance of most traits, associated with crop yield and the synthesis of medicinal compounds, low seed yield, shedding of seeds, differential flowering and seed set on branches, and unknown action of genes responsible for the synthesis of buckwheat metabolites of pharmaceutical and medicinal interest.

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:transcriptomics, genomics, interspecific hybridization, tissue cultures, molecular markers, metabolites
Vrsta gradiva:Članek v reviji
Tipologija:1.02 - Pregledni znanstveni članek
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Status publikacije:Objavljeno
Različica publikacije:Objavljena publikacija
Leto izida:2021
Št. strani:22 str.
Številčenje:Vol. 10, iss. 8, art. 1547
PID:20.500.12556/RUL-135869 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:602
ISSN pri članku:2223-7747
DOI:10.3390/plants10081547 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:72254211 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:30.03.2022
Število ogledov:635
Število prenosov:88
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Plants
Skrajšan naslov:Plants
Založnik:MDPI
ISSN:2223-7747
COBISS.SI-ID:523345433 Povezava se odpre v novem oknu

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:01.08.2021

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:genomika, biotehnološke metode, medvrstna hibridizacija, tkivne kulture, molekularni markerji, metaboliti, ajda, žlahtnjenje rastlin

Projekti

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P4-0077
Naslov:Kmetijske rastline - genetika in sodobne tehnologije

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P3-0395
Naslov:Prehrana in javno zdravje

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:L4-9305
Naslov:Lokalno pridelana ajda kot surovina za proizvodnjo kakovostnih živil

Financer:Drugi - Drug financer ali več financerjev
Program financ.:Republic of Slovenia, Ministry of Agriculture, Forestry, and Food

Financer:Drugi - Drug financer ali več financerjev
Program financ.:Republic of Slovenia, Ministry of Agriculture, Forestry, and Food, Plant Genetic Resources in Slovenia

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj