Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Concentrations of phenolic acids are differently genetically determined in leaves, flowers, and grain of common buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench)
ID
Vollmannová, Alena
(
Avtor
),
ID
Musilová, Janette
(
Avtor
),
ID
Lidiková, Judita
(
Avtor
),
ID
Árvay, Július
(
Avtor
),
ID
Šnirc, Marek
(
Avtor
),
ID
Tóth, Tomáš
(
Avtor
),
ID
Bojňanská, Tatiana
(
Avtor
),
ID
Čičová, Iveta
(
Avtor
),
ID
Kreft, Ivan
(
Avtor
),
ID
Germ, Mateja
(
Avtor
)
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(330,96 KB)
MD5: 7DDD5DC8A3DB23A33B4E37C6F3768116
URL - Izvorni URL, za dostop obiščite
https://www.mdpi.com/2223-7747/10/6/1142
Galerija slik
Izvleček
Common buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) is a valuable source of proteins, B vitamins, manganese, tryptophan, phytochemicals with an antioxidant effect, and the natural flavonoid rutin. Due to its composition, buckwheat supports the human immune system, regulates blood cholesterol, and is suitable for patients with diabetes or celiac disease. The study aimed to compare the allocation of selected phenolic acids (neochlorogenic acid, chlorogenic acid, transcaffeic acid, trans-p-coumaric acid, trans-sinapic acid, trans-ferulic acid) and flavonoids (rutin, vitexin, quercetin, kaempferol) in the leaves, flowers, and grain of buckwheat cultivars of different origin. The content of individual phenolics was determined by the HPLC-DAD method. The results confirmed the determining role of cultivar on the relative content of chlorogenic acid, trans-caffeic acid, transsinapic acid, vitexin, and kaempferol in buckwheat plants. A significantly negative correlation among concentrations of phenolic acids in different common buckwheat plant parts shows that there are different mechanisms of genetic influences on the concentration of phenolic substances in common buckwheat flowers, leaves, and grain. These differences should be taken into account when breeding buckwheat for a high concentration of selected phenolic substances.
Jezik:
Angleški jezik
Ključne besede:
Fagopyrum esculentum
,
buckwheat
,
leaves
,
flowers
,
grain
,
phenolic acids
,
flavonoids
Vrsta gradiva:
Članek v reviji
Tipologija:
1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Status publikacije:
Objavljeno
Različica publikacije:
Objavljena publikacija
Leto izida:
2021
Št. strani:
13 str.
Številčenje:
Vol. 10, iss. 6, art. 1142
PID:
20.500.12556/RUL-135613
UDK:
633
ISSN pri članku:
2223-7747
DOI:
10.3390/plants10061142
COBISS.SI-ID:
66006531
Datum objave v RUL:
22.03.2022
Število ogledov:
628
Število prenosov:
109
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
Kopiraj citat
Objavi na:
Gradivo je del revije
Naslov:
Plants
Skrajšan naslov:
Plants
Založnik:
MDPI
ISSN:
2223-7747
COBISS.SI-ID:
523345433
Licence
Licenca:
CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:
To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:
03.06.2021
Sekundarni jezik
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
Fagopyrum esculentum
,
navadna ajda
,
fenolne spojine
,
flavonoidi
,
kemična sestava
,
genetika
,
deli rastline
,
listi
,
cvetovi
,
zrnje
Projekti
Financer:
EC - European Commission
Program financ.:
European Regional Development Fund, Operational Program Integrated Infrastructure
Številka projekta:
313011V336
Naslov:
Demand-driven research for the sustainable and innovative food
Akronim:
Drive4SIFood
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
P1-0212
Naslov:
Biologija rastlin
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
P3-0395
Naslov:
Prehrana in javno zdravje
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
L4-9305
Naslov:
Lokalno pridelana ajda kot surovina za proizvodnjo kakovostnih živil
Financer:
Drugi - Drug financer ali več financerjev
Program financ.:
Republic of Slovenia, Ministry of Agriculture, Forestry, and Food
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Nazaj