izpis_h1_title_alt

Concentrations of phenolic acids are differently genetically determined in leaves, flowers, and grain of common buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench)
ID Vollmannová, Alena (Avtor), ID Musilová, Janette (Avtor), ID Lidiková, Judita (Avtor), ID Árvay, Július (Avtor), ID Šnirc, Marek (Avtor), ID Tóth, Tomáš (Avtor), ID Bojňanská, Tatiana (Avtor), ID Čičová, Iveta (Avtor), ID Kreft, Ivan (Avtor), ID Germ, Mateja (Avtor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (330,96 KB)
MD5: 7DDD5DC8A3DB23A33B4E37C6F3768116
URLURL - Izvorni URL, za dostop obiščite https://www.mdpi.com/2223-7747/10/6/1142 Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Common buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) is a valuable source of proteins, B vitamins, manganese, tryptophan, phytochemicals with an antioxidant effect, and the natural flavonoid rutin. Due to its composition, buckwheat supports the human immune system, regulates blood cholesterol, and is suitable for patients with diabetes or celiac disease. The study aimed to compare the allocation of selected phenolic acids (neochlorogenic acid, chlorogenic acid, transcaffeic acid, trans-p-coumaric acid, trans-sinapic acid, trans-ferulic acid) and flavonoids (rutin, vitexin, quercetin, kaempferol) in the leaves, flowers, and grain of buckwheat cultivars of different origin. The content of individual phenolics was determined by the HPLC-DAD method. The results confirmed the determining role of cultivar on the relative content of chlorogenic acid, trans-caffeic acid, transsinapic acid, vitexin, and kaempferol in buckwheat plants. A significantly negative correlation among concentrations of phenolic acids in different common buckwheat plant parts shows that there are different mechanisms of genetic influences on the concentration of phenolic substances in common buckwheat flowers, leaves, and grain. These differences should be taken into account when breeding buckwheat for a high concentration of selected phenolic substances.

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:Fagopyrum esculentum, buckwheat, leaves, flowers, grain, phenolic acids, flavonoids
Vrsta gradiva:Članek v reviji
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Status publikacije:Objavljeno
Različica publikacije:Objavljena publikacija
Leto izida:2021
Št. strani:13 str.
Številčenje:Vol. 10, iss. 6, art. 1142
PID:20.500.12556/RUL-135613 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:633
ISSN pri članku:2223-7747
DOI:10.3390/plants10061142 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:66006531 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:22.03.2022
Število ogledov:405
Število prenosov:78
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Plants
Skrajšan naslov:Plants
Založnik:MDPI
ISSN:2223-7747
COBISS.SI-ID:523345433 Povezava se odpre v novem oknu

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:03.06.2021

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:Fagopyrum esculentum, navadna ajda, fenolne spojine, flavonoidi, kemična sestava, genetika, deli rastline, listi, cvetovi, zrnje

Projekti

Financer:EC - European Commission
Program financ.:European Regional Development Fund, Operational Program Integrated Infrastructure
Številka projekta:313011V336
Naslov:Demand-driven research for the sustainable and innovative food
Akronim:Drive4SIFood

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P1-0212
Naslov:Biologija rastlin

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P3-0395
Naslov:Prehrana in javno zdravje

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:L4-9305
Naslov:Lokalno pridelana ajda kot surovina za proizvodnjo kakovostnih živil

Financer:Drugi - Drug financer ali več financerjev
Program financ.:Republic of Slovenia, Ministry of Agriculture, Forestry, and Food

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj