izpis_h1_title_alt

Exploring secondary metabolites in coffee and tea food wastes
ID Grohar, Mariana Cecilia (Avtor), ID Gačnik, Barbara (Avtor), ID Mikulič Petkovšek, Maja (Avtor), ID Hudina, Metka (Avtor), ID Veberič, Robert (Avtor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,11 MB)
MD5: 770930035A4DBD9B806AB2A0BE276CF4
URLURL - Izvorni URL, za dostop obiščite https://www.mdpi.com/2311-7524/7/11/443 Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Coffee and tea are popular beverages worldwide, and therefore generate large amounts of waste. Here we describe the caffeine content and phenolic profile in three types of teas and coffees, and how they vary with two successive extractions. Although the first extraction was far more efficient than the second, green tea also showed a high content of flavanols in the second extraction, as did mate tea for phenolic acids. Black tea could also be a good option since caffeine content was highest in both extractions. Water also proved to be the most effective solvent in almost all cases, which represent a major benefit for urban horticulture, as it is a simple extraction method from an easily accessible source. Coffee and tea residues are a rich source of caffeine and phenolic compounds that could potentially be used as alternatives to conventional pesticides.

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:caffeine, phenolic compounds, solvents, second extraction
Vrsta gradiva:Članek v reviji
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Status publikacije:Objavljeno
Različica publikacije:Objavljena publikacija
Leto izida:2021
Št. strani:14 str.
Številčenje:Vol. 7, iss. 11, art. 443
PID:20.500.12556/RUL-132751 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:543
ISSN pri članku:2311-7524
DOI:10.3390/horticulturae7110443 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:83087363 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:02.11.2021
Število ogledov:614
Število prenosov:170
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Horticulturae
Skrajšan naslov:Horticulturae
Založnik:MDPI
ISSN:2311-7524
COBISS.SI-ID:526326297 Povezava se odpre v novem oknu

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:kava, čaj, kemična sestava, sekundarni metaboliti, fenolne spojine, odpadek, bioaktivne snovi

Projekti

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P4-0013
Naslov:Hortikultura

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj