Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Exploring secondary metabolites in coffee and tea food wastes
ID
Grohar, Mariana Cecilia
(
Avtor
),
ID
Gačnik, Barbara
(
Avtor
),
ID
Mikulič Petkovšek, Maja
(
Avtor
),
ID
Hudina, Metka
(
Avtor
),
ID
Veberič, Robert
(
Avtor
)
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(1,11 MB)
MD5: 770930035A4DBD9B806AB2A0BE276CF4
URL - Izvorni URL, za dostop obiščite
https://www.mdpi.com/2311-7524/7/11/443
Galerija slik
Izvleček
Coffee and tea are popular beverages worldwide, and therefore generate large amounts of waste. Here we describe the caffeine content and phenolic profile in three types of teas and coffees, and how they vary with two successive extractions. Although the first extraction was far more efficient than the second, green tea also showed a high content of flavanols in the second extraction, as did mate tea for phenolic acids. Black tea could also be a good option since caffeine content was highest in both extractions. Water also proved to be the most effective solvent in almost all cases, which represent a major benefit for urban horticulture, as it is a simple extraction method from an easily accessible source. Coffee and tea residues are a rich source of caffeine and phenolic compounds that could potentially be used as alternatives to conventional pesticides.
Jezik:
Angleški jezik
Ključne besede:
caffeine
,
phenolic compounds
,
solvents
,
second extraction
Vrsta gradiva:
Članek v reviji
Tipologija:
1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Status publikacije:
Objavljeno
Različica publikacije:
Objavljena publikacija
Leto izida:
2021
Št. strani:
14 str.
Številčenje:
Vol. 7, iss. 11, art. 443
PID:
20.500.12556/RUL-132751
UDK:
543
ISSN pri članku:
2311-7524
DOI:
10.3390/horticulturae7110443
COBISS.SI-ID:
83087363
Datum objave v RUL:
02.11.2021
Število ogledov:
1105
Število prenosov:
203
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
Kopiraj citat
Objavi na:
Gradivo je del revije
Naslov:
Horticulturae
Skrajšan naslov:
Horticulturae
Založnik:
MDPI
ISSN:
2311-7524
COBISS.SI-ID:
526326297
Licence
Licenca:
CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:
To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Sekundarni jezik
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
kava
,
čaj
,
kemična sestava
,
sekundarni metaboliti
,
fenolne spojine
,
odpadek
,
bioaktivne snovi
Projekti
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
P4-0013
Naslov:
Hortikultura
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Nazaj