izpis_h1_title_alt

Accumulation of agmatine, spermidine, and spermine in sprouts and microgreens of alfalfa, fenugreek, lentil, and daikon radish
Kralj Cigić, Irena (Avtor), Rupnik, Sašo (Avtor), Rijavec, Tjaša (Avtor), Poklar Ulrih, Nataša (Avtor), Cigić, Blaž (Avtor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (3,10 MB)
MD5: 85D023EA3FFB54A2B4D39181007E1065
URLURL - Izvorni URL, za dostop obiščite https://www.mdpi.com/2304-8158/9/5/547 Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Sprouts and microgreens are a rich source of various bioactive compounds. Seeds of lentil, fenugreek, alfalfa, and daikon radish seeds were germinated and the contents of the polyamines agmatine (AGM), putrescine (PUT), cadaverine (CAD), spermidine (SPD), and spermine (SPM) in ungerminated seeds, sprouts, and microgreens were determined. In general, sprouting led to the accumulation of the total polyamine content. The highest levels of AGM (5392 mg/kg) were found in alfalfa microgreens, PUT (1079 mg/kg) and CAD (3563 mg/kg) in fenugreek sprouts, SPD (579 mg/kg) in lentil microgreens, and SPM (922 mg/kg) in fenugreek microgreens. A large increase in CAD content was observed in all three legume sprouts. Conversely, the nutritionally beneficial polyamines AGM, SPD, and SPM were accumulated in microgreens, while their contents of CAD were significantly lower. In contrast, daikon radish sprouts exhibited a nutritionally better profile of polyamines than the microgreens. Freezing and thawing of legume sprouts resulted in significant degradation of CAD, PUT, and AGM by endogenous diamine oxidases. The enzymatic potential of fenugreek sprouts can be used to degrade exogenous PUT, CAD, and tyramine at pH values above 5.

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:polyamines, biogenic amines, germination, medicago sativa, trigonella foenum-graecum, lens culinaris, raphanus sativus, diamine oxidase
Vrsta gradiva:Članek v reviji (dk_c)
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2020
Št. strani:20 str.
Številčenje:Vol. 9, iss. 5, art. 547
UDK:577.1:547.233:641.1:543.544
ISSN pri članku:2304-8158
DOI:10.3390/foods9050547 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:13634563 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:116
Število prenosov:33
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Gradivo je del revije

Naslov:Foods
Skrajšan naslov:Foods
Založnik:MDPI
ISSN:2304-8158
COBISS.SI-ID:512252472 Povezava se odpre v novem oknu

Gradivo je financirano iz projekta

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS)
Številka projekta:P4-0121
Naslov:Biokemijska in biofizikalno-kemijska karakterizacija naravnih snovi

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS)
Številka projekta:P1-0153
Naslov:Raziskave in razvoj analiznih metod in postopkov

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:01.05.2020

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:biogeni amini, poliamini, agmatin, spermidin, spermin, kalčki, kalitev, ekstrakcija, sušenje, zmrzovanje, tajanje, kromatografske metode, HPLC

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj