izpis_h1_title_alt

Izboljšanje kakovosti podatkov in vsebin Odprte platforme za klinično prehrano
Ribizel, Simona (Avtor), Korošec, Mojca (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, Koroušić Seljak, Barbara (Komentor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,98 MB)
.xlsxXLSX - Priloga, prenos (63,60 KB)

Izvleček
Odprta platforma za klinično prehrano (OPKP) je spletna aplikacija, ki vsebuje Leksikon jedi in je namenjen iskanju podatkov o živilih. Omogoča tudi oblikovanje jedilnika in beleženje prehranskega dnevnika z možnostjo vnosa lastnih receptov in uporabe podatkov o hranilni vrednosti industrijskih izdelkov. Primeren je za uporabo pri širši populaciji kot tudi pri dietetikih, prehranskih svetovalcih in zdravnikih. V magistrski nalogi smo želeli ugotoviti i) ali se bo zaupanje uporabnikov aplikacije v verodostojnost vsebin v OPKP povečalo z objavami strokovnih člankov in ii) ali uporabniki zahtevajo dva različna nivoja podrobnosti podatkov. Anketa je pokazala, da bi se z objavami strokovnih člankov povečalo tako zaupanje v informacije na OPKP kot tudi njena prepoznavnost, zato smo pripravili tri krajše strokovne in tri obsežnejše strokovne članke za objavo na OPKP. Ker uporabniki iščejo podatke o živilih v Leksikonu jedi na dva različna načina, torej preiskujejo širše skupine živil (npr. 'med') ali ožje skupine živil (npr. 'cvetlični med'), smo pripravili nov klasifikacijski sistem za OPKP, ki vključuje tri nivoje pri vsaki skupini generičnih skupin živil. Omenjeni sistem smo oblikovali po vzoru klasifikacijskega sistema FoodEx2, ki jo je razvila Evropska agencija za varno hrano (EFSA). Klasifikacijo smo s kodami in imeni nivojev uskladili še s sistemi za klasifikacijo: LanguaLTM, Dunford in dosedanjo klasifikacijo OPKP. Z novim klasifikacijskim sisitemom smo omogočili preiskovanje leksikona živil po različnih nivojih podrobnosti podatkov. Nenazadnje smo zaradi do sedaj neurejenega poimenovanja živil v Leksikonu jedi ustvarili tudi sistematična pravila za zapis poimenovanja živil v OPKP, ki so podprta z ustreznimi pravilniki in uredbami.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:prehrana, načrtovanje prehrane, odprta platforma za klinično prehrano, spletno orodje OPKP, pravila za poimenovanje, klasifikacijski sistemi, FoodEx2
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga (mb22)
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2020
Založnik:[S. Ribizel]
UDK:004.9:613.2+641.1
COBISS.SI-ID:33137667 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:124
Število prenosov:51
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Data and content quality improvement of Open Platform for Clinical Nutrition
Izvleček:
Open Platform for Clinical Nutrition (OPEN) is a web-based application aimed for dietary assessment and treatment. It enables dietary menu planing and diet recording with possibility of personal recipes input, as well as data on nutritional value of branded foods. It is usable for wide population especially for clinical dietetics, nutrition counsellors and doctors. In this master’s thesis we explored i) if wide population and users would trust the OPEN data more with publication of trustworthy scientific articles and ii) if there is a need for two different levels of data. Survey shows that publication of scientific articles could build-up trust and recognisability in information of OPEN, that’s why we prepared three short and three longer professional articles with different nutrition themes ready for OPEN publishing. Since users are searching their favourite food in the food composition database by generic groups (e.g. ‘honey’), and other times more narrow (e.g. ‘floral honey’), we also did a new classification scheme for OPEN, which includes three levels of foods in every generic food group. This new OPEN classification scheme is based on FoodEx2 scheme, which is developed by European Food Safety Authority (EFSA). It’s also harmonized with other classification schemes, such as LanguaLTM, Dunford, FoodEx2 and older version of OPEN classification. Because of unregulated naming of the foods in OPEN data base, we prepared also some rules for new naming of the foods, which are supported with suitable decrees and other legal acts.

Ključne besede:food, nutrition planning, Open Platform for Clinical Nutrition, Open platform OPEN, naming protocol rules, classification systems, FoodEx2

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj