izpis_h1_title_alt

Izboljšanje kakovosti podatkov in vsebin Odprte platforme za klinično prehrano
ID Ribizel, Simona (Author), ID Korošec, Mojca (Mentor) More about this mentor... This link opens in a new window, ID Koroušić Seljak, Barbara (Comentor)

.pdfPDF - Presentation file, Download (1,98 MB)
MD5: CBF76CE50E4D76E4CE7679DEC591BE43
.xlsxXLSX - Appendix, Download (63,60 KB)
MD5: 0C2F1C51BB5CFE31983C66B967FE6A7B

Abstract
Odprta platforma za klinično prehrano (OPKP) je spletna aplikacija, ki vsebuje Leksikon jedi in je namenjen iskanju podatkov o živilih. Omogoča tudi oblikovanje jedilnika in beleženje prehranskega dnevnika z možnostjo vnosa lastnih receptov in uporabe podatkov o hranilni vrednosti industrijskih izdelkov. Primeren je za uporabo pri širši populaciji kot tudi pri dietetikih, prehranskih svetovalcih in zdravnikih. V magistrski nalogi smo želeli ugotoviti i) ali se bo zaupanje uporabnikov aplikacije v verodostojnost vsebin v OPKP povečalo z objavami strokovnih člankov in ii) ali uporabniki zahtevajo dva različna nivoja podrobnosti podatkov. Anketa je pokazala, da bi se z objavami strokovnih člankov povečalo tako zaupanje v informacije na OPKP kot tudi njena prepoznavnost, zato smo pripravili tri krajše strokovne in tri obsežnejše strokovne članke za objavo na OPKP. Ker uporabniki iščejo podatke o živilih v Leksikonu jedi na dva različna načina, torej preiskujejo širše skupine živil (npr. 'med') ali ožje skupine živil (npr. 'cvetlični med'), smo pripravili nov klasifikacijski sistem za OPKP, ki vključuje tri nivoje pri vsaki skupini generičnih skupin živil. Omenjeni sistem smo oblikovali po vzoru klasifikacijskega sistema FoodEx2, ki jo je razvila Evropska agencija za varno hrano (EFSA). Klasifikacijo smo s kodami in imeni nivojev uskladili še s sistemi za klasifikacijo: LanguaLTM, Dunford in dosedanjo klasifikacijo OPKP. Z novim klasifikacijskim sisitemom smo omogočili preiskovanje leksikona živil po različnih nivojih podrobnosti podatkov. Nenazadnje smo zaradi do sedaj neurejenega poimenovanja živil v Leksikonu jedi ustvarili tudi sistematična pravila za zapis poimenovanja živil v OPKP, ki so podprta z ustreznimi pravilniki in uredbami.

Language:Slovenian
Keywords:prehrana, načrtovanje prehrane, odprta platforma za klinično prehrano, spletno orodje OPKP, pravila za poimenovanje, klasifikacijski sistemi, FoodEx2
Work type:Master's thesis/paper
Typology:2.09 - Master's Thesis
Organization:BF - Biotechnical Faculty
Publisher:[S. Ribizel]
Year:2020
PID:20.500.12556/RUL-121538 This link opens in a new window
UDC:004.9:613.2+641.1
COBISS.SI-ID:33137667 This link opens in a new window
Publication date in RUL:14.10.2020
Views:2189
Downloads:244
Metadata:XML DC-XML DC-RDF
:
Copy citation
Share:Bookmark and Share

Secondary language

Language:English
Title:Data and content quality improvement of Open Platform for Clinical Nutrition
Abstract:
Open Platform for Clinical Nutrition (OPEN) is a web-based application aimed for dietary assessment and treatment. It enables dietary menu planing and diet recording with possibility of personal recipes input, as well as data on nutritional value of branded foods. It is usable for wide population especially for clinical dietetics, nutrition counsellors and doctors. In this master’s thesis we explored i) if wide population and users would trust the OPEN data more with publication of trustworthy scientific articles and ii) if there is a need for two different levels of data. Survey shows that publication of scientific articles could build-up trust and recognisability in information of OPEN, that’s why we prepared three short and three longer professional articles with different nutrition themes ready for OPEN publishing. Since users are searching their favourite food in the food composition database by generic groups (e.g. ‘honey’), and other times more narrow (e.g. ‘floral honey’), we also did a new classification scheme for OPEN, which includes three levels of foods in every generic food group. This new OPEN classification scheme is based on FoodEx2 scheme, which is developed by European Food Safety Authority (EFSA). It’s also harmonized with other classification schemes, such as LanguaLTM, Dunford, FoodEx2 and older version of OPEN classification. Because of unregulated naming of the foods in OPEN data base, we prepared also some rules for new naming of the foods, which are supported with suitable decrees and other legal acts.

Keywords:food, nutrition planning, Open Platform for Clinical Nutrition, Open platform OPEN, naming protocol rules, classification systems, FoodEx2

Similar documents

Similar works from RUL:
Similar works from other Slovenian collections:

Back