izpis_h1_title_alt

Pogledi staršev na uvajanje otroka v vrtec
ID Centrih, Maruša (Avtor), ID Berčnik, Sanja (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://pefprints.pef.uni-lj.si/6440/ Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
V diplomskem delu sem se posvetila uvajanju otroka v vrtec predvsem v smeri, kako se s tem procesom soočajo starši. Diplomsko delo sestavljata teoretični in empirični del. V teoretičnem delu sem najprej opisala pojem družine, nato pa sem se navezala še na otrokovo vlogo v njej. V nadaljevanju sem povezala družinsko vzgojo s predšolsko vzgojo v vrtcu, ki jo pomembno dopolnjuje, in zatem nadaljevala z vključitvijo otroka v vrtec. Pri tem sem se najprej osredotočila na pripravo otroka na vrtec in jo tudi podrobneje opisala, hkrati sem se posvetila tudi pripravi in vlogi staršev in vzgojiteljev v času uvajanja otroka v vrtec ter opisala proces postopnega uvajanja. V empiričnem delu sem s pomočjo anketnega vprašalnika, ki je vseboval 19 vprašanj, izvedla raziskavo o pogledih staršev na uvajanje otroka v vrtec. Uporabila sem vzorec, ki je zajemal starše otrok, starih od 11 mesecev do 6 let, vključenih v Vrtec Luče ter njihovo enoto vrtca v Solčavi in v Vrtec Ljubno ob Savinji. Zaradi težav s pomankanjem zadostnega števila izpolnjenih vprašalnikov zaradi pandemije sem v raziskavo vključila še nekaj staršev otrok iz Vrtca Gornji Grad ter Vrtca Tabor pri Vranskem. Zanimalo me je, kako in kje se starši seznanijo z informacijami o uvajanju otroka v vrtec ter kako poteka priprava otrok na vstop v vrtec, kako uvajanje v vrtec doživljajo njihovi otroci in kako oni sami ter kateri so tisti dejavniki, ki otrokom in staršem pomagajo, da se lažje soočajo z dano situacijo.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:družina
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:PEF - Pedagoška fakulteta
Leto izida:2020
PID:20.500.12556/RUL-120856 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:29772291 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:29.09.2020
Število ogledov:1047
Število prenosov:48
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Parent's views on the child's introduction to kindergarten
Izvleček:
In the diploma thesis I focused on introducing children to kindergarten, especially in the direction of how the parents deal with the process. The thesis consists of a theoretical and an empirical part. In the theoretical part I described the concept of family and then I defined child's role in it. Subsequently I connected family education and pre-school education in kindergarten which significantly complements it and after that I described introduction of child in kindergarten. In that part I focused on the details of the preparation of the child for kindergarten, simultaneously I focused on role of parents and educators during the introduction child to kindergarten and described the process. In the empirical part I used a survey about introduction child to kindergarten that consisted of nineteen questions. Sample consisted of parents of children aged from 11 months to 6 years, all of them are attending kindergarten Luče, Solčava and Ljubno ob Savinji. Due to lack of sufficient numbers of completed surveys and due to the pandemic of Covid – 19 I included a few more parent of children from kindergarten Gornji Grad and Tabor pri Vranskem. I was interested in how and where parents get the information about introducing children to kindergarten and how children are prepared to enter kindergarten, how parents and their children experience the introduction to kindergarten and which are the factors that helps children and parents cope easily with a given situation.

Ključne besede:family

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj