Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Podrobno
Razumevanje fermentacij živil z metaproteomiko
ID
Smrekar, Eva
(
Avtor
),
ID
Jamnik, Polona
(
Mentor
)
Več o mentorju...
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(1,55 MB)
MD5: 3A258F3857ADFCEB4B4AC440AC70F74A
Galerija slik
Izvleček
Fermentacija je eden izmed najstarejših postopkov konzerviranja živil, tradicionalno fermentirana živila pa so prisotna kot del prehrane v različnih državah in kulturah po svetu. Postopki fermentacije so za živila, kot so vino, pivo in živila, ki temeljijo na mlečnokislinski fermentaciji dobro poznani, šele z razcvetom uporabe omskih pristopov pa začenjamo razumeti pestro mikrobno diverziteto tradicionalno proizvedenih živil. Z uporabo metaproteomskih pristopov lahko izvemo veliko o funkciji različnih sodelujočih mikroorganizmov med fermentacijo živil preko pomembnih celičnih molekul – proteinov.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
fermentirana živila
,
fermentacija
,
metaproteomika
,
omski pristopi
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Tipologija:
2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:
[E. Smrekar]
Leto izida:
2020
PID:
20.500.12556/RUL-120089
UDK:
602.42:577-152.3:601.4:577.21:604.6:577.21:604.4:577.15(043.2)
COBISS.SI-ID:
31376899
Datum objave v RUL:
16.09.2020
Število ogledov:
1194
Število prenosov:
170
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
SMREKAR, Eva, 2020,
Razumevanje fermentacij živil z metaproteomiko
[na spletu]. Diplomsko delo. E. Smrekar. [Dostopano 26 april 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=120089
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Understanding of food fermentation using metaproteomics
Izvleček:
Fermentation is one of the oldest processes for preservation of food. Traditional fermented foods are present in different countries and cultures all around the world. Processes like wine, beer and lacid acid bacterium fermentations have been widely studied in the past, but only with the spread of omic approaches we are starting to understand the true diversity of microbial communities involved in fermentation of different traditional fermented foods. With using metaproteomic approaches we can understand the function of different microorganisms involved in fermentation through analysis of one of the cell's most important executive molecules - proteins.
Ključne besede:
fermented foods
,
fermentation
,
metaproteomics
,
omic approaches
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Iščem podobna dela...
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Traditional fermented food and beverages for improved livelihoods
Probiotiki in drugi koristni mikroorganizmi ter pomen fermentiranih živil za krepitev zdravja
Selling street and snack foods
Are consumers in Slovenia concerned about the mountain quality food?
Pogled na varnost živil
Nazaj