izpis_h1_title_alt

Razumevanje fermentacij živil z metaproteomiko
ID Smrekar, Eva (Avtor), ID Jamnik, Polona (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,55 MB)
MD5: 3A258F3857ADFCEB4B4AC440AC70F74A

Izvleček
Fermentacija je eden izmed najstarejših postopkov konzerviranja živil, tradicionalno fermentirana živila pa so prisotna kot del prehrane v različnih državah in kulturah po svetu. Postopki fermentacije so za živila, kot so vino, pivo in živila, ki temeljijo na mlečnokislinski fermentaciji dobro poznani, šele z razcvetom uporabe omskih pristopov pa začenjamo razumeti pestro mikrobno diverziteto tradicionalno proizvedenih živil. Z uporabo metaproteomskih pristopov lahko izvemo veliko o funkciji različnih sodelujočih mikroorganizmov med fermentacijo živil preko pomembnih celičnih molekul – proteinov.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:fermentirana živila, fermentacija, metaproteomika, omski pristopi
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:[E. Smrekar]
Leto izida:2020
PID:20.500.12556/RUL-120089 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:602.42:577-152.3:601.4:577.21:604.6:577.21:604.4:577.15(043.2)
COBISS.SI-ID:31376899 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:16.09.2020
Število ogledov:1015
Število prenosov:149
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Understanding of food fermentation using metaproteomics
Izvleček:
Fermentation is one of the oldest processes for preservation of food. Traditional fermented foods are present in different countries and cultures all around the world. Processes like wine, beer and lacid acid bacterium fermentations have been widely studied in the past, but only with the spread of omic approaches we are starting to understand the true diversity of microbial communities involved in fermentation of different traditional fermented foods. With using metaproteomic approaches we can understand the function of different microorganisms involved in fermentation through analysis of one of the cell's most important executive molecules - proteins.

Ključne besede:fermented foods, fermentation, metaproteomics, omic approaches

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj