Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Podrobno
Sintezno biološki pristopi za pridobivanje živilskih arom
ID
Hrovat, Maj
(
Avtor
),
ID
Jamnik, Polona
(
Mentor
)
Več o mentorju...
,
ID
Jerala, Roman
(
Komentor
)
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(815,01 KB)
MD5: D2066D262F1F24F1DEEEC0788507DD85
Galerija slik
Izvleček
Vonj in okus sta med seboj povezani, kompleksni čutili, s katerima zaznavamo nekatere male molekule v naši neposredni bližini. Tekom zgodovine naše vrste smo razvili množico receptorjev, ki z interakcijami s specifičnimi spojinami vzbudijo akcijske potenciale živcev, ki jih naši možgani interpretirajo kot senzacijo arome. Naravna mešanica aromatičnih spojin v živilu je kljub kompleksnosti eden od glavnih vzrokov za senzorično sprejemljivost izdelkov. V industriji se tako arome in ojačevalci arom živilom dodajajo, da omogočijo boljše senzorične izkušnje potrošnikom. A zaradi omejenih naravnih virov, preference potrošnikov po naravnih sestavinah in industrijskega posluževanja netrajnostne kemijske sinteze, se danes išče alternativne poti za pridobivanje naravnih aromatičnih spojin. Sintezna biologija nam kot inženirska disciplina s svojimi pristopi omogoča, da mikroorganizme prikrojimo svojim proizvodnim potrebam. Tako skupaj z industrijsko biotehnologijo predstavlja ekonomičen pristop k trajnostni proizvodnji naravnih arom za uporabo v živilski industriji. V 21. stoletju postane mogoče v laboratorijskih in industrijskih bioreaktorjih po vsem svetu, s pomočjo živih celic, z inženirsko prikrojenimi genomi, proizvajati raznovrstne spojine. Tudi take, ki jih v naravi najdemo le v strokih orhideje z Madagaskarja, lubju aromatičnega drevesa iz Indije ali omamnih cvetovih sivke s polj v Franciji. Le-te pa se nato lahko vključijo kot aditivi v živila po vsem svetu.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
sintezna biologija
,
metabolni inženiring
,
biotehnološka proizvodnja spojin
,
aromatične spojine
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Tipologija:
2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:
[M. Hrovat]
Leto izida:
2020
PID:
20.500.12556/RUL-119042
UDK:
606:62:602.6:578/579:604.4:663.051:663.051:576.343(043.2)
COBISS.SI-ID:
27269123
Datum objave v RUL:
02.09.2020
Število ogledov:
1611
Število prenosov:
199
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
HROVAT, Maj, 2020,
Sintezno biološki pristopi za pridobivanje živilskih arom
[na spletu]. Diplomsko delo. M. Hrovat. [Dostopano 26 april 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=119042
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Synthetic biology approaches to food flavours production
Izvleček:
Taste and smell are interconnected, complex senses which enable us to perceive specific small molecules in our presence. During our history as a species, we evolved a group of receptors, which bind specific compounds and trigger action potentials of nerves, which are interpreted as aroma sensations. Natural mixture of aromatic compounds in food is complex, but essentially one of biggest reasons for sensory acceptance of food products. In industry therefore flavourings, fragrances and flavour enhancers are used as food additives, resulting in better sensory experiences of food products. But because of limited natural sources, consumer preference for natural ingredients and unsustainable chemical synthesis at industrial scales, industry seeks alternatives to natural aromatic compounds production. Synthetic biology is an engineering discipline with approaches that enable us to shape microorganisms to our production needs. Together with industrial biotechnology it enables an economical approach to sustainable natural flavour and fragrance production for use in food industry. In 21st century becomes possible to use laboratory or industrial bioreactor and utilize live cells with modified genomes to produce amazing range of natural products. Even ones that are naturally found only in beans of Madagascar’s orchid, bark of aromatic tree in India or even flowering lavender fields of France. Those can subsequently become part of food products all around the globe.
Ključne besede:
synthetic biology
,
metabolic engineering
,
biotechnology production of compounds
,
aromatic compounds
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Ni podobnih del
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Ni podobnih del
Nazaj