izpis_h1_title_alt

Obsevanje živil - doprinos k večji varnosti živil ali razlog za preplah?
ID Jevšnik Podlesnik, Mojca (Avtor), ID Repič, Mojca (Avtor), ID Doganoc, Darinka Z. (Avtor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (285,13 KB)
MD5: 73B024B33206A2F65A6C0DEB6BBDC248
URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:DOC-TOC9JOXP Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Novejša metoda v tehnologiji ohranjanja živil je ionizirno sevanje, ki ima kar nekaj prednosti v primerjavi z običajnimi metodami. Z obsevanjem namreč lahko obdelamo že zapakirana živila in s tem znižamo verjetnost okužbe. Še več, živila ostanejo sveža in imajo daljši rok trajanja, brez vidnega nazadovanja v kvaliteti. Obsevanje živil ne pusti nobenih ostankov, spremembe hranilne vrednosti so primerljive s tistimi, ki nastanejo tudi pri drugih metodah. Obsevanje je metoda, s katero se živilom dovaja energija z namenom uničenja vseh mikroorganizmov in drugih škodljivcev oziroma služi za podaljšanje roka uporabnosti živil. Za obsevanje se uporabljajo gama žarki, snopi elektronov in rentgenski žarki. Kljub temu, da je metoda v svetu že uveljavljena, pri potrošnikih prihaja do zadržkov. Zavračanje živil, obdelanih s postopkom obsevanja, izhaja iz nerazumevanja in neznanja.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:obsevanje živil, varnost živil, zakonodaja
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:ZF - Zdravstvena fakulteta
Leto izida:2007
Št. strani:Str. 9-17
Številčenje:Vol. 1, no. 1
PID:20.500.12556/RUL-113093 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:613.2
ISSN pri članku:1854-0678
URN:URN:NBN:SI:DOC-TOC9JOXP
COBISS.SI-ID:2676075 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:02.12.2019
Število ogledov:2130
Število prenosov:193
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Sanitarno inženirstvo
Založnik:Inštitut za sanitarno inženirstvo, Zbornica sanitarnih inženirjev Slovenije
ISSN:1854-0678
COBISS.SI-ID:216969216 Povezava se odpre v novem oknu

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:02.12.2019

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Food irradiation - a contribution to safer food or grounds for alarm?
Izvleček:
A recent addition to food preservation technologies is the use of ionizing radiation, which has some distinct advantages over conventional methods. With irradiation, foods can be treated after packaging, thus eliminating postprocessing contamination. In addition, foods are preserved in a fresh state and can be kept longer without noticeable loss of quality. Food irradiation leaves no residues, and the changes in the nutritional value due to irradiation are comparable with those produced by other processes. Irradiation is the process of applying high energy to a material, such as food, to sterilize or extend its value by killing microorganisms, insects and other pests residing in it. Sources of ionizing radiation that have been used include gamma rays, electron beams and X-rays. Despite the fact that the method is widely known, consumers refuse to accept it. Rejection of foodstuff treated with irradiation derives from lack of understanding and lack of knowledge as well.

Ključne besede:food irradiation, food safety, legislation

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj