izpis_h1_title_alt

Genotoksičnost naravnih kemikalij
Poljšak, Borut (Avtor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (156,93 KB)
URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:DOC-SONIABQC Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Zakonodaja, ki ureja področje zdravstvene ekologije, je usmerjena k minimiranju vnosa sintetičnih spojin, ki jih človeško telo dobi iz vode, zraka in hrane. Večino kemikalij človek vnese v svoje telo s hrano. Od tega je 99,9 % kemikalij, ki jih človek zaužije, naravnega izvora. Zakonodaja večino tveganj opredeljuje z vnosom sintetičnih kemikalij: to je preko vode, zraka in živil. Zelo nizke vrednosti sintetičnih kemikalij, ki jih ljudje vnašamo v telo z ostanki pesticidov z vodo in hrano predstavljajo le majhen prispevek k nastanku rakastih obolenj. Predpostavljamo, da je problematika vnosa naravnih genotoksičnih snovi in njihovo tveganje za zdravje ljudi premalo raziskano področje.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:genotoksičnost, rak, prehrana, naravni pesticidi
Tipologija:1.02 - Pregledni znanstveni članek
Organizacija:ZF - Zdravstvena fakulteta
Leto izida:2007
Št. strani:str. 19-26
Številčenje:Vol. 1, no. 1
UDK:613.2
ISSN pri članku:1854-0678
URN:URN:NBN:SI:DOC-SONIABQC
COBISS.SI-ID:2591595 Povezava se odpre v novem oknu
Licenca:CC BY-NC-ND 4.0
To delo je dosegljivo pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Število ogledov:20
Število prenosov:5
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Gradivo je del revije

Naslov:Sanitarno inženirstvo
Založnik:Inštitut za sanitarno inženirstvo
ISSN:1854-0678
COBISS.SI-ID:216969216 Povezava se odpre v novem oknu

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Genotoxic properties of natural chemicals
Izvleček:
The regulations regarding the field of health – ecology is dealing with synthetic compounds intake minimisation entering human body by drinking water, breathing air and food ingestion. However, the great deal of ingested pesticides is of natural origin – compounds naturally present in fruit and vegetable. Synthetic chemicals which enter our bodies as residua in drinking water and food, represent only the minor part of pesticides we ingest and thus do not influence a lot to the cancer incidence. The major part of pesticides (99.9 %) is ingested as naturally present pesticides synthesised by plants themselves. The field of natural pesticides present in food and its impact on health is not researched enough by the mean of risk assessment.

Ključne besede:genotoxicity, cancer, food, natural pesticides

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj