izpis_h1_title_alt

Vpliv časa obiranja na kakovost plodov različnih sort češenj (Prunus avium L.)
ID Jeraj, Tajda (Avtor), ID Usenik, Valentina (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (2,13 MB)
MD5: 9C7DADA5FB9492D9D37EE2CECE2E151C

Izvleček
V letu 2016 smo proučevali vpliv termina obiranja na kakovost plodov pri treh sortah ('Burlat', 'Kordia', 'Regina') češnje (Prunus avium L.). Z meritvami plodov smo pričeli, ko se je kožica plodov določene sorte obarvala svetlo rdeče. Meritve smo opravili v zaporednih terminih vsake 3 ali 4 dni. Pri sorti 'Burlat' smo opravili 4 termine, pri sorti 'Kordia' 3 termine in pri 'Regina' le 2 termina meritev zaradi napada plodove vinske mušice (Drosophila suzukii). V sadovnjaku smo izbrali tri drevesa posamezne sorte, s katerih smo ob vsakem terminu obrali naključno po 20 plodov. Obranim plodovom smo v laboratoriju izmerili dimenzije (višina, širina in debelina) in maso ploda, barvo kožice in barvo mesa, trdoto ploda, vsebnost topne suhe snovi in titracijskih kislin. Ugotovili smo, da se je dimenzija plodov med zorenjem značilno povečala. Prav tako se je značilno povečala masa ploda. Kožica ploda se je z zorenjem obarvala temno rdeče. Značilno bolj mehki so postali plodovi sort 'Burlat' in 'Kordia'. Do razlik med termini je pri obarvanosti mesa prišlo le pri sortah 'Burlat' in 'Kordia'. S kasnejšim terminom obiranja se je pri vseh sortah značilno povečala vsebnost topne suhe snovi, vsebnost titracijskih kislin pa se je značilno zmanjšala le pri sorti 'Burlat'.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:češnja, Prunus avium, sorta, plod, kakovost, čas obiranja
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2019
PID:20.500.12556/RUL-111784 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:13.10.2019
Število ogledov:1472
Število prenosov:236
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Neznan jezik
Naslov:THE INFLUENCE OF HARVESTING DAY ON FRUIT QUALITY OF DIFFERENT SWEET CHERRY (Prunus avium L.) CULTIVARS
Izvleček:
The influence of harvesting date on fruit quality of three cultivars ('Burlat', 'Kordia', and ‘Regina’) of sweet cherry (Prunus avium L.) was investigated in 2016. Sampling of particular cultivar started when fruit colour turned to light red and repeated every three to four days. Four measurement terms were performed for 'Burlat’, 3 terms for 'Kordia' and only 2 terms for 'Regina' due to attack of Drosophila suzukii. At each sampling date 20 fruit were randomly picked from previously selected 3 trees per cultivar. The following variables were measured in laboratory: fruit dimensions (height, width, thickness), fruit weight, skin colour, flesh colour, firmness, soluble solids content, and content of titratable acids. Our results show that fruit dimensions significantly increased with ripening in all cultivars. The fruit weight also significantly increased. During the ripening process, the skin colour turned into dark red. Fruit of 'Burlat' and 'Kordia' cultivars became significantly softer. The differences in colour of flesh were noticed in 'Burlat' and 'Kordia'. The soluble solids content was increased in all culitvars but totratable acid content significantly decreased only in 'Burlat'.

Ključne besede:sweet cherry, Prunus avium, cultivars, fruit, quality, harvest time

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj