izpis_h1_title_alt

Vpliv kaljenja semen industrijske konoplje (Cannabis sativa L.) na vsebnost skupnih fenolnih spojin
Cerar, Rok (Avtor), Terpinc, Petra (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (723,80 KB)

Izvleček
V okviru diplomskega dela smo želeli ugotoviti, kako različen čas kaljenja semen industrijske konoplje (Cannabis sativa L.) vpliva na vsebnost skupnih fenolnih spojin. Odstotek suhe snovi smo v izhodnem materialu za pripravo ekstraktov določili s sušenjem homogeniziranih delno posušenih in razmaščenih semen do konstantne mase. Fenolne spojine smo iz nekaljenih semen in tistih, kaljenih 24, 48, 72 in 96 ur, pridobili s pomočjo metanola (99,8 %). Za ovrednotenje vsebnosti skupnih fenolnih spojin v vzorcih smo uporabili Folin-Ciocaltevo metodo, rezultate pa podali kot ekvivalent klorogenske kisline (KK) v suhi snovi (SS). Raziskava je pokazala zanemarljive razlike v vsebnosti SS med delno posušenimi razmaščenimi semeni, ki so kalili različno dolgo. Ponovljivost ekstrakcije je bila 99,9 %. Vsebnost fenolnih spojin se v semenih konoplje prvih 48 ur kaljenja ni spreminjala, ob naslednjem vzorčenju (72 ur) pa smo zabeležili močan prirast. V naslednjih 24 urah je bil vpliv časa kaljenja še vedno pozitiven, vendar manjši. Po 96 urah kaljenja smo tako določili najvišjo vrednost (4,53 mg KK/g SS), kar je pomenilo 1,7-krat večjo vsebnost skupnih fenolnih spojin kot v nekaljenih semenih. Uživanje kaljenih semen industrijske konoplje predstavlja nove možnosti pri razvoju funkcionalnih živil.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:industrijska konoplja, Cannabis sativa L., fenolne spojine, kaljenje konoplje, Folin-Ciocalteu
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga (mb11)
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2019
Založnik:[R. Cerar]
UDK:633.522:577.1:547.56
COBISS.SI-ID:5067896 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:501
Število prenosov:175
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:The impact of germination on the content of total phenolic compounds of industrial hemp seeds (Cannabis sativa L.)
Izvleček:
In the course of the diploma thesis, we wanted to investigate how different time of germination of industrial cannabis seeds (Cannabis sativa L.) affects the content of total phenolic compounds. The percentage of the dry matter in the starting material for the preparation of extracts was determined by drying homogenized partially dried and defatted seeds to a constant weight. Phenolic compounds were extracted with methanol (99.8 %) from non-germinated seeds and from those, germinated for 24, 48, 72 and 96 hours. Folin-Ciocalt's method was used to evaluate the total phenolic content in the samples, and results were given as the equivalent of chlorogenic acid (KK) in the dry matter (SS). The study showed negligible differences in the content of SS between the partially dried deffated seeds, which germinated for different periods of time. Repeatability of the extraction of the experiment was 99.9 %. Content of phenolic compounds in cannabis seeds did not change during the first 48 hours of germination, however on the next sampling (72 hours) there was a strong increase. In the next 24 hours, the effect of germination time was still positive, but lower. After 96 hours of germination the highest value was determined (4.53 mg KK/g SS), which meant 1.7-fold higher content of phenolic compounds compared to non-germinated seeds. The consumption of germinated seeds of industrial cannabis offers new opportunities for the development of functional foods.

Ključne besede:hemp, Cannabis sativa L., phenolic compounds, germinated hemp, Folin-Ciocalteu

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj