Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Kaj je med? - 2. del
ID
Krnel, Dušan
(
Avtor
),
ID
Kotulakova, Katarina
(
Avtor
)
URL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite
http://pefprints.pef.uni-lj.si/5521/
Galerija slik
Izvleček
Kako nastane med? Čebele uporabljajo nektar (medičino), ali izločke insektov, ki sesajo rastline za svojo hrano. Oboje vrst snovi čebele posesajo v svoje medene želodce. Kemijske spremembe potekajo že v čebelah na poti nazaj v čebelnjak. Encimi razkrojijo sladkor – saharozo v enostavne sladkorje, proces pa se nadaljuje v panjih, kjer čebele izločijo nastalo tekočino skupaj z encimi, ki jih prav tako izločijo. V zmesi so tudi antibakterijske substance, ki preprečujejo rast bakterij in gliv. Tekočino polnijo v satovje, kjer voda zaradi višje temperature in pretoka zraka (tega povzroča tudi kriljenje čebel), izhlapi. Celice v satovju nato zaprejo z vodoodpornim voskom.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
projekt Sustain
Vrsta gradiva:
Članek v reviji
Tipologija:
1.04 - Strokovni članek
Organizacija:
PEF - Pedagoška fakulteta
Založnik:
Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta
Leto izida:
2018
Št. strani:
32-35
Številčenje:
23
PID:
20.500.12556/RUL-105787
ISSN:
1318-9670
COBISS.SI-ID:
12240201
Datum objave v RUL:
04.01.2019
Število ogledov:
1218
Število prenosov:
216
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
Kopiraj citat
Objavi na:
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Nazaj