izpis_h1_title_alt

Kaj je med? - 2. del
ID Krnel, Dušan (Author), ID Kotulakova, Katarina (Author)

URLURL - Presentation file, Visit http://pefprints.pef.uni-lj.si/5521/ This link opens in a new window

Abstract
Kako nastane med? Čebele uporabljajo nektar (medičino), ali izločke insektov, ki sesajo rastline za svojo hrano. Oboje vrst snovi čebele posesajo v svoje medene želodce. Kemijske spremembe potekajo že v čebelah na poti nazaj v čebelnjak. Encimi razkrojijo sladkor – saharozo v enostavne sladkorje, proces pa se nadaljuje v panjih, kjer čebele izločijo nastalo tekočino skupaj z encimi, ki jih prav tako izločijo. V zmesi so tudi antibakterijske substance, ki preprečujejo rast bakterij in gliv. Tekočino polnijo v satovje, kjer voda zaradi višje temperature in pretoka zraka (tega povzroča tudi kriljenje čebel), izhlapi. Celice v satovju nato zaprejo z vodoodpornim voskom.

Language:Slovenian
Keywords:projekt Sustain
Work type:Article
Typology:1.04 - Professional Article
Organization:PEF - Faculty of Education
Publisher:Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta
Year:2018
Number of pages:32-35
Numbering:23
PID:20.500.12556/RUL-105787 This link opens in a new window
ISSN:1318-9670
COBISS.SI-ID:12240201 This link opens in a new window
Publication date in RUL:04.01.2019
Views:1227
Downloads:217
Metadata:XML DC-XML DC-RDF
:
Copy citation
Share:Bookmark and Share

Similar documents

Similar works from RUL:
Similar works from other Slovenian collections:

Back