izpis_h1_title_alt

Vizualizacija trkov delcev v hadronskih trkalnikih
STRBAN, SEBASTIEN (Avtor), Marolt, Matija (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, Bohak, Ciril (Komentor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (12,50 MB)

Izvleček
V delu predstavljamo sistem za vizualizacijo trkov osnovnih delcev, v fiziki visokih energij, ki smo ga razvili s sodelovanjem s CERN-om. Pri eksperi- mentih v fiziki osnovnih delcev raziskovalci zajamejo ogromno količino po- datkov, na podlagi katerih poskušajo rekonstruirati dogajanje. Za boljše razumevanje dogajanja je potrebna ustrezna vizualizacija, kar v primeru ve- like količine podatkov predstavlja svojevrstni izziv. Še posebej v primeru, ko želimo takšno količino podatkov vizualizirati v realnem času in z visoko stopnjo interaktivnosti. Zaradi želje po čim širši dostopnosti smo se odločili za implementacijo v spletnih tehnologijah. V ta namen smo razvili sistem za vizualizacijo opisanih eksperimentov v spletnem brskalniku z uporabo tehnologije WebGL. Sistem je optimiziran za čim hitrejše in učinkovitejše delovanje na grafičnih proce- sorskih enotah. Pri tem smo se osredotočili na minimizacijo klicev za izris, in minimizacijo prenosa podatkov na grafično kartico. To se je izkazalo za zelo učinkovito rešitev, kar potrjuje performančna analiza razvitega sistema. Sistem smo testirali tudi z uporabo ogrodja Med3D, ki uporablja hibridni način upodabljanja. Ta združuje upodabljanje preko brskalnika z upodablja- njem na namenskem strežniku.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:vizualizacija trkov delcev, CERN, WebGL, klic za izris, Med3D
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga (mb11)
Organizacija:FRI - Fakulteta za računalništvo in informatiko
Leto izida:2018
Število ogledov:72
Število prenosov:139
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na: Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Visualization of particle collisions in hadron colliders
Izvleček:
In this work we present a visualization system for particle collisions in high- energy physics, which we developed in cooperation with CERN. During the experiments in particle physics a large amount of data is acquired, used for event reconstruction. For better understanding suitable visualization is needed. This poses a big challenge due to large amount of data, especially when we want to achieve real-time interactive functionality. For wider accessibility we decided to implement the visualization in web- based technologies. We developed a visualization system using WebGL, op- timized for fast and efficient use with GPUs. We focused on minimization of draw calls and minimization of data transfer to the the GPU. This proofs as an efficient solution confirmed by performance analysis of the developed system. The system was also tested using the Med3D system, which uses a hybrid rendering mode. This combines rendering through a browser with rendering on a dedicated server.

Ključne besede:visualization of particle collisions, CERN, WebGL, draw call, Med3D

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj