Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Podrobno
Nutrigenomika in nutrigenetika.
ID
Zevnik, Kaja
(
Avtor
),
ID
Jamnik, Polona
(
Mentor
)
Več o mentorju...
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(1023,26 KB)
MD5: 6496EA8616AD0F590B0547BCFA72B30B
Galerija slik
Izvleček
V diplomskem delu sta predstavljeni nutrigenomika in nutrigenetika. Nutrigenetika preučuje, kako lahko različice v genetskem zapisu med posamezniki spremenijo njihov fiziološki odziv na hrano, nutrigenomika pa po drugi strani preučuje neposreden in posreden vpliv komponent hrane na genom, transkriptom, proteom in metabolom, ter s tem na regulacijo izražanja genov in stabilnost DNA. Komponente hrane imajo lahko vlogo ligandov za transkripcijske faktorje ter so vključene v številne metabolne poti, s tem pa spreminjajo koncentracije substratov in intermediatov vključenih v regulacijo izražanja genov. Poleg tega lahko vplivajo na signalne poti, na posttranslacijske modifikacije proteinov, lahko pa imajo tudi vlogo koencimov ali ostalih encimskih kofaktorjev.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
hrana
,
nutrigenomika
,
nutrigenetika
,
prehranska genomika
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Tipologija:
2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:
[K. Zevnik]
Leto izida:
2018
PID:
20.500.12556/RUL-101838
UDK:
60:612.39:575.113(043.2)
COBISS.SI-ID:
9006457
Datum objave v RUL:
08.07.2018
Število ogledov:
4005
Število prenosov:
788
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
ZEVNIK, Kaja, 2018,
Nutrigenomika in nutrigenetika.
[na spletu]. Diplomsko delo. K. Zevnik. [Dostopano 26 april 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=101838
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Nutrigenomics and nutrigenetics
Izvleček:
In the thesis nutrigenomics and nutrigenetics are described. Nutrigenetics studies how genetic variants among individuals can change their physiological response to food, while nutrigenomics, on the other hand, studies the direct and indirect influence of food components on genome, transcriptome, proteome, and metabolome, thereby on the regulation of gene expression and on the stability of DNA. Food components can act as ligands for transcription factors and are included in many metabolic pathways, which causes changes in the concentrations of substrates and intermediates, involved in the regulation of gene expression. They can also affect signal pathways, posttranslational modifications of proteins and may have a role of coenzymes or other enzyme cofactors.
Ključne besede:
food
,
nutrigenomics
,
nutrigenetics
,
nutritional genomics
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Dual Energy CT of the abdomen: comparison of radiation dose and contrast medium
Pelvis imaging: achieving dose reduction with different patient position
Optimisation of lumbar spine radiography using additional copper filtration
Breast computed tomography (BCT)
Evaluation of the effectiveness of lead protection against ionizing radiation in nuclear medical imaging diagnostics
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Ni podobnih del
Nazaj