izpis_h1_title_alt

Nutrigenomika in nutrigenetika.
Zevnik, Kaja (Avtor), Jamnik, Polona (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1023,26 KB)

Izvleček
V diplomskem delu sta predstavljeni nutrigenomika in nutrigenetika. Nutrigenetika preučuje, kako lahko različice v genetskem zapisu med posamezniki spremenijo njihov fiziološki odziv na hrano, nutrigenomika pa po drugi strani preučuje neposreden in posreden vpliv komponent hrane na genom, transkriptom, proteom in metabolom, ter s tem na regulacijo izražanja genov in stabilnost DNA. Komponente hrane imajo lahko vlogo ligandov za transkripcijske faktorje ter so vključene v številne metabolne poti, s tem pa spreminjajo koncentracije substratov in intermediatov vključenih v regulacijo izražanja genov. Poleg tega lahko vplivajo na signalne poti, na posttranslacijske modifikacije proteinov, lahko pa imajo tudi vlogo koencimov ali ostalih encimskih kofaktorjev.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:hrana, nutrigenomika, nutrigenetika, prehranska genomika
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga (mb11)
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2018
Založnik:[K. Zevnik]
UDK:60:612.39:575.113(043.2)
COBISS.SI-ID:9006457 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:672
Število prenosov:252
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Nutrigenomics and nutrigenetics
Izvleček:
In the thesis nutrigenomics and nutrigenetics are described. Nutrigenetics studies how genetic variants among individuals can change their physiological response to food, while nutrigenomics, on the other hand, studies the direct and indirect influence of food components on genome, transcriptome, proteome, and metabolome, thereby on the regulation of gene expression and on the stability of DNA. Food components can act as ligands for transcription factors and are included in many metabolic pathways, which causes changes in the concentrations of substrates and intermediates, involved in the regulation of gene expression. They can also affect signal pathways, posttranslational modifications of proteins and may have a role of coenzymes or other enzyme cofactors.

Ključne besede:food, nutrigenomics, nutrigenetics, nutritional genomics

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj