izpis_h1_title_alt

Optične lastnosti listov in vsebnosti fitolitov v listih ječmena in pire : magistrsko delo
ID Ferlin, Barbara (Avtor), ID Gaberščik, Alenka (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://pefprints.pef.uni-lj.si/4928/ Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Proučevali smo, kako prisotnost silicijevih struktur oziroma fitolitov in druge strukturne ter biokemijske lastnosti vplivajo na optične lastnosti listov ječmena (Hordeum vulgare L.) in pire (Triticum spelta L.). Meritve smo opravili v dveh obdobjih, saj nas je zanimalo, kakšne so razlike med listi na začetku in višku rastne sezone kot tudi razlika med listi ječmena in pire v posameznem obdobju. Odbojnost in presevnost smo izmerili v območju od 280 nm do 880 nm. Morfološka analiza listov je vključevala debelino lista, debelino zgornje povrhnjice, debelino mezofila in debelino spodnje povrhnjice. Določili smo tudi specifično listno površino ter pregledali velikost listnih rež in bodičk, tako v zgornji kot tudi v spodnji povrhnjici. Biokemijske analize so obsegale meritve vsebnosti fotosinteznih barvil, karotenoidov, antocianov in UV-absorbirajočih snovi. Ugotovili smo, da se odbojni in presevni spektri izbranih vrst razlikujejo med listi na začetku in višku rastne sezone. Prav tako prihaja do razlik med izbranima vrstama v isti razvojni fazi. Rezultati so pokazali, da na odbojne in presevne spektre vplivajo morfološke in biokemijske lastnosti listov. Pri ječmenu so optične lastnosti pogojene tudi s povišano koncentracijo fitolitov, kar pri piri nismo uspeli dokazati. Rezultati so pokazali tudi, da listi pire in ječmena vsebujejo različne vsebnosti fitolitov. Ugotovili smo tudi, da je pri listih ječmena v višku rastne sezone vsebnost fitolitov višja, kar pa ne velja za liste pire.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:ječmen, pira, odbojnost, presevnost, optične lastnosti listov, fitoliti
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:PEF - Pedagoška fakulteta
Založnik:[B. Ferlin]
Leto izida:2017
Št. strani:55 str.
PID:20.500.12556/RUL-99032 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:57(043.2)
COBISS.SI-ID:11878217 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:31.01.2018
Število ogledov:2098
Število prenosov:431
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Optical properties of of leaves and phytolite content in barley and spelt
Izvleček:
We studied how the presence of silicon structures or phytolites and other structural and biochemical properties affect the optical properties of barley (Hordeum vulgare L.) and spelt (Triticum spelta L.) leafs. The measurements were made in two periods, as we were interested in the differences between the leaves at the beginning and in peak growing season, as well as the difference between the leaves of barley and spelt in each period. The reflectance and transmittance were measured in the range of 280 nm to 880 nm. The morphological analysis of the leaves included leaf thickness, upper epidermal thickness, mesophilic thickness and lower epidermal thickness. We also determined the specific leaf surface and examined the size of the leaf stomata and prickle hairs, both in the upper and lower epidermis. Biochemical analyzes consisted of measurements of photosynthetic pigments namely - carotenoids, anthocyanins and UV-absorbing substances. We have found out that the refllectance and transmittance spectra of the selected species differred between the leaves at the beginning and peak growing season. There were also changes among the selected species in the same developmental phase. The results showed that the morphological and biochemical properties of the leaves affected reflectance and transmittance spectra. In barley, optical properties also depent on phytolith concentration, which we did not prove in spelt. The results also showed that leaves of barley and spelt contained different amounts of phytoliths. We also found out that in the case of barley, the content of phytoliths was higher in the peak growing season, which was not the case with spelt.

Ključne besede:biology, biologija

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj