izpis_h1_title_alt

Vpliv transmaščobnih kislin na zdravje : diplomsko delo
Pavlin, Teja (Avtor), Pandel Mikuš, Ruža (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (713,00 KB)
MD5: C259641FA86CCD1A78DA2C4218B7BEC0

Izvleček
Uvod: Maščobe so vsakodnevno prisotne v naši prehrani. Pomembno za nas je, da znamo pravilno uskladiti razmerje med maščobami, ki naše zdravje varujejo in tistimi, ki nam škodujejo. Med slednje spadajo transmaščobne kisline, ki imajo dokazano negativen učinek na zdravje. Namen: Namen diplomskega dela je predstaviti, kakšen je vpliv TMK na zdravje. Želimo predstaviti, kje v prehrani so transmaščobne kisline prisotne in katera so najpogostejša živila s transmaščobnimi kislinami. Namen dela je tudi pregledati zakonodajo s področja živilstva, kjer so obravnavane transmaščobne kisline in predstaviti posledice pretirane rabe le-teh. Metoda: Metoda dela je deskriptivna. Narejen je pregled strokovne in znanstvene domače in tuje literature. Uporabljene podatkovne baze so CINAHL, EBSCOhost, MedLine, arhiv Obzornika zdravstvene nege in Uradni list Republike Slovenije. Razprava in zaključek: Po pregledu literature smo ugotovili negativne posledice pretirane rabe TMK v vsakodnevni prehrani. Povzročajo srčno-žilne bolezni, slabšajo kognitivno funkcijo posameznika, zvišujejo LDL holesterol in višajo sistolični krvni tlak. Priporoča se izoblikovanje preventivne dejavnosti na področju prehranskega svetovanja in dosledna raba zakonodaje, ki zahteva označevanje transmaščobnih kislin na živilih.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:diplomska dela, zdravstvena nega, transmaščobne kisline, prehranska vzgoja, hidrogenirana maščoba
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga (mb11)
Organizacija:ZF - Zdravstvena fakulteta
Leto izida:2017
Založnik: [T. Pavlin]
Št. strani:31 str.
COBISS.SI-ID:5331563 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:932
Število prenosov:436
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Trans fatty acids impact on health : thesis
Izvleček:
Introduction: Fats are present in our diet every day. It is important for us that we can properly harmonize the relationship between the fats that protect our health and those that harm us. The latter include trans fatty acids, which have a proven negative effect on health. Aim: The purpose of the diploma work is to present the impact of trans fatty acids on health. We want to present where trans fatty acids are present in the diet and which are the most common foods with it. The purpose of the work is also to review the legislation in the field of food industry, where trans fatty acids are discussed and the consequences of excessive use of them are presented. Method: The method of work is descriptive. A critical review of professional and scientific domestic and foreign literature is used. The used databases are CINAHL, EBSCOhost, MedLine, archive of Health Care Review and the Official Gazette of the Republic of Slovenia. Discussion and conclusion: After reviewing the literature, we found out the negative consequences of the excessive use of TFA in everyday diet. They cause cardiovascular disease, impair the cognitive function of an individual, increase LDL cholesterol, and raise systolic blood pressure. It is recommended to establish a preventive activity in the field of nutritional counseling and a consistent use of legislation that requires the labeling of trans fatty acids on foods.

Ključne besede:diploma theses, nursing care, trans fatty acids, nutrition education, hydrogenated fat

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj