izpis_h1_title_alt

Vključevanje otrok, katerih slovenščina ni materni jezik, v slovenske vrtce : diplomsko delo
Leš, Ana (Avtor), Skubic, Darija (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://pefprints.pef.uni-lj.si/4608/ Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
V diplomskem delu je obravnavana tematika vključevanja otrok, katerih slovenščina ni materni jezik, v slovenske vrtce. Teoretični del je razdeljen na pet poglavij. Prvo poglavje je osredinjeno na jezik in govor – na mejnike v govornem razvoju, usvajanje prvega in drugega jezika ter pojme enojezičnost, dvojezičnost, večjezičnost in raznojezičnost. Drugo poglavje govori o otrocih, katerih slovenščina ni materni jezik. V tretjem poglavju je poudarek na slovenskih zakonodajnih dokumentih, ki obravnavajo otroke tujcev, v četrtem in petem pa na vrtcu in starših kot pomembnih dejavnikih pri usvajanju drugega jezika. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati raziskave, v kateri je sodelovalo sto vzgojiteljic oziroma vzgojiteljev, zaposlenih v gorenjskih vrtcih. Strokovni delavci so izpolnjevali anketne vprašalnike o izkušnjah, pri delu z neslovensko govorečimi otroki. Vprašanja se nanašajo na načine in metode dela, na sodelovanje s starši ter na ovire, s katerimi se soočajo pri delu z otroki, katerih slovenščina ni materni jezik. Rezultatom raziskave sledijo sklepne ugotovitve, v katerih so predstavljeni predlogi za izboljšavo aktualne situacije na raziskovalnem področju in smernice za nadaljnje raziskovanje.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:neslovensko govoreči otroci, vloga vzgojitelja, slovenščina kot drugi/tuji jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga (mb11)
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:PEF - Pedagoška fakulteta
Leto izida:2017
Založnik:[A. Leš]
Št. strani:VI, 63 str.
UDK:373.2.016:811.163.6(043.2)
COBISS.SI-ID:11677769 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:375
Število prenosov:134
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Inclusion of children whose Slovene is not a mother tongue in slovenian kindergartens
Izvleček:
The thesis deals with the issue of the inclusion of children whose mother tongue is not Slovene in Slovenian kindergartens. The theoretical part is divided into five chapters. The first chapter focuses on language and speech – on milestones in speech development, the adoption of the first and second language and the concepts of monolingualism, bilingualism and multilingualism. The second chapter discusses children, whose mother tongue is not Slovenian. The third chapter emphasizes Slovenian legislative documents dealing with children of foreigners, the fourth and fifth one emphasize kindergarten and parents as important factors in the adoption of another language. The results of the research are presented in the empirical section in which one hundred preschool teachers, working in the Gorenjska kindergartens, participated. They completed questionnaires on experiences working with non-Slovene children. Questions relate to ways and methods of work, cooperation with parents and obstacles they face when working with children, whose mother tongue is not Slovene. The results of the research are followed by conclusions in which proposals for improving the current situation in the field of research and guidelines for further research are presented.

Ključne besede:bilingualism, mother tongue, pre-school child, dvojezičnost, materinščina, predšolski otrok

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj