izpis_h1_title_alt

Fiziološke meje rasti in opis izbranih encimskih aktivnosti štirih vrst gliv rodu Aureobasidium
ID Šturm, Luka (Avtor), ID Gunde Cimerman, Nina (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, ID Zajc, Janja (Komentor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (3,10 MB)
MD5: 21F84B7BAF917EB78564E320ABF8F33E
PID: 20.500.12556/rul/639b3e37-def8-4aec-9ad9-0742444692ff

Izvleček
V nalogi smo preučevali fiziološke meje rasti in encimske aktivnosti štirih vrst črnih kvasovk iz rodu Aureobasidium (A. pullulans, A. melanogenum, A. subglaciale in A. namibiae). Zanimale so nas fiziološke meje rasti pri različnih temperaturah (0-42 °C) in koncentracijah soli (0-20 %) na trdnih agarnih gojiščih z glukozo ter encimske aktivnosti na različnih trdnih in tekočih gojiščih s kompleksnimi viri ogljika (ksilan, škrob, pektin, lignin, naftalen, celuloza, hitin, kazein, tributirin, taninska kislina, Tween-80). Po določitvi optimumov za posamezno vrsto smo preverjali encimske aktivnosti preučevanih vrst za posamezne kompleksne vire ogljika na trdnih in v tekočih gojiščih, pri slednjih s pomočjo barvila resazurin. Ugotovili smo, da kvasovke lahko rastejo pri koncentraciji do 19 % (m/V) NaCl (A. pullulans) in temperaturah med 0 °C (A. pullulans, A. subglaciale, A. namibiae) in 37 °C (A. melanogenum). Najboljše encimske aktivnosti smo zaznali pri gojiščih s ksilanom, ki so jim sledila gojišča s pektinom, škrobom in kazeinom. Rasti kvasovk ni bilo v gojiščih s hitinom in naftalenom. Na koncu smo s primerjavo proteinskih zaporedij izbranih vrst z zaporedji referenčnih sevov še potrdili obstoj genskih zapisov encimov za razgradnjo nekaterih substratov. Z nalogo smo določili temperaturne meje rasti in toleranco na NaCl ter vzpostavili metodo za nadaljnje raziskave vrst rodu Aureobasidium s pomočjo barvila resazurin

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:glive, ekstremofilne glive, Aureobasidium, črne kvasovke, A. pullulans, A. subglaciale, A. melanogenum, A. namibiae, fiziologija mikroorganizmov, ekološki faktorji, temperatura, slanost, encimi, encimska aktivnost, viri ogljika, gojišča, trdna gojišča, tekoča gojišča
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:[L. Šturm]
Leto izida:2017
PID:20.500.12556/RUL-94445 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:579.26:577.151:582.282.23
COBISS.SI-ID:4808824 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:26.08.2017
Število ogledov:2251
Število prenosov:644
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Physiological growth limits and description of the chosen enzyme activities of four species of fungi from the orderAureobasidium
Izvleček:
We have examined physiological growth limits and enzymatic activity of four species of black yeasts from the genus Aureobasidium (A. pullulans, A. melanogenum, A. subglaciale, A. namibiae). We have determined the growth limits on a solid agar media with glucose at two different variables, temperature (0-42 °C) and salt concentration (0-20 %) and examined enzymatic activity on solid and liquid culture media containing complex carbon sources (xylan, starch, pectin, lignin, naphtalene, celulose, chitin, casein, tributyrin, tanic acid, Tween 80). After the determination of growth limits we have checked enzymatic activity on solid and in liquid media, also by using resazurin dye in liquid media. We have found that yeasts can grow at salt concentrations to up to 19 % NaCl (A. pullulans) and the temperatures between 0 °C (A. pullulans, A. subglaciale, A. namibiae) and 37 °C (A. melanogenum). The highest enzyme activity was detected in the culture media containing xylan, pectin, starch and casein. The growth of yeasts did not occur in media with chitin and naphthalene. At the end we confirmed existence of some of the selected enzymes by comparing protein sequences of studied species with protein sequences from selected reference strains. This study characterized the temperature growth limits and tolerance to NaCl as well as optimized the resazurin dye method for further researches on species from the genus Aureobasidium.

Ključne besede:fungi, extremophile fungi, Aureobasidium, black yeasts, A. pullulans, A. subglaciale, A. melanogenum, A. namibiae, physiology of microorganisms, ecological factors, temperature, salinity, enzymes, enzymatic activity, carbon sources, media, solid media, liquid media

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj