izpis_h1_title_alt

Bralna pismenost in učenje matematike : diplomsko delo
Lokar, Natalija (Avtor), Magajna, Zlatan (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://pefprints.pef.uni-lj.si/3817/ Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Diplomsko delo govori o bralni pismenosti v povezavi s poukom matematike. V prvem delu so predstavljene nekatere vrste pismenosti: bralna, matematična in vsebinska pismenost. Opisani so dejavniki bralne pismenosti in predstavljene nekatere strategije za izboljšanje bralnega razumevanja, v okviru matematične pismenosti pa je predstavljenih osem matematičnih kompetenc. V nadaljevanju so opisane značilnosti matematičnih besedil, težave, ki se pojavljajo pri njihovem branju in vloga branja pri pouku matematike. Nato so predstavljeni trije pristopi pri učenju branja z razumevanjem in šest podpornih tehnik pri učenju branja z razumevanjem v povezavi z reševanjem besedilnih nalog, ki jih lahko učitelj uporabi pri svojem delu in tako izboljša bralno razumevanje učencev. V empiričnem delu je predstavljena pilotska raziskava, s katero sem želela ugotoviti, ali simboli in slike v matematičnih nalogah/problemih ovirajo učence sedmega razreda pri njihovem reševanju. V okviru empiričnega dela diplomske naloge so bile sestavljene tri naloge in tri različice vsake od nalog. Podatki so bili zbrani tako, da je vsak učenec rešil po eno različico iz treh različnih nalog. Rezultati raziskave so pokazali, da učenci v večini primerov najbolje rešujejo naloge, ki so sestavljene zgolj iz besedila, slabše naloge, v katerih so prisotni simboli, in najslabše naloge, v katerih so prisotne slike.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:bralna pismenost, bralno razumevanje, matematična besedila, reševanje besedilnih nalog
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga (mb11)
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:PEF - Pedagoška fakulteta
Leto izida:2016
Založnik:[N. Lokar]
Št. strani:59 str., [2] str. pril.
UDK:028:51(043.2)
COBISS.SI-ID:11193929 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:330
Število prenosov:110
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Reading literacy and learning mathematics
Izvleček:
The thesis is about reading literacy in relation to learning mathematics. The first part outlines some types of literacy: reading literacy, mathematics literacy and content literacy. We describe factors of literacy and some reading improvement strategies are presented. We also present eight mathematical competences within the framework of mathematical literacy. Theoretical part continues with specific features of mathematical texts, difficulties that occur when reading these texts, and the role of reading in mathematics. Theoretical part is concluded by presenting three approaches for learning to read with comprehension and six support techniques for learning to read with comprehension in relation to problem solving. Teachers can use these approaches and techniques to help students improve their reading comprehension. In the empirical part of the thesis we present a pilot research, in which we investigated, whether mathematical symbols and pictorial information in mathematical problems are an obstacle for students of the seventh grade in solving them. Three tasks and three versions of each of the tasks were composed for this purpose. Each student had to solve one version of the three different tasks. Our research results showed that students are best at solving tasks that consist only of text. Their results are lower in solving tasks that include mathematical symbols and lowest in tasks than include pictures.

Ključne besede:reading, mathematics, branje, matematika

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj